Viste «meget sterkt bedragersk forsett»

Geir Ove Kvalheim får to års fengsel for omsetning av falske Ibsen- og Hamsun-dokumenter.

TO ÅRS FENGSEL: Geri Ove Kvalheim er dømt for salg av falske Ibsen- og Hamsun-dokumenter. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
TO ÅRS FENGSEL: Geri Ove Kvalheim er dømt for salg av falske Ibsen- og Hamsun-dokumenter. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) 42 år gamle Geir Ove Kvalheim er i Oslo tingrett dømt til to års fengsel for omsetning av falske manuskripter og andre dokumenter fra Ibsen og Hamsun.

Dessuten må han betale erstatning og inndragningssummer til 1,1 millioner kroner, pluss saksomkostninger.

Rettsaken ble igangsatt etter at Økokrim reiste tiltale i desember i fjor, på bakgrunn av en anmeldelse fra Nasjonalbiblioteket i 2008.
 

Flere objekter Dommen gjelder salg til Norli antikvariat for videresalg til Nasjonalbiblioteket av brev, manusfragmenter og andre tekstbiter som skulle være skrevet av Knut Hamsun og Henrik Ibsen. Videre forsøkte han å selge et hittil ukjent skuespill av Henrik Ibsen, «Solguden», til Cappelens antikvariat og bokhandel.

Til sist solgte han et uekte Tysk kors i gull, angivelig fra Waffen SS til Fredrik Jensen, til en privatperson.

Selv om forsøket på å selge «Solguden» ikke gikk langt nok til å kvalifisere til et bedrageriforsøk, finner retten det gjennomgående «hevet over enhver rimelig tvil» at gjenstandene er uekte, og at manuskriptene og brevene altså ikke er ført i pennen av verken Henrik Ibsen eller Knut Hamsun.

De finner det like hevet over enhver tvil at det var Kvalheim selv som forfalsket de øvrige brevene, manusfragmentene og andre skriveriene med Knut Hamsun og Henrik Ibsens underskrift på.
 
Bedragersk forsett I dommen fant retten at Kvalheim har utvist et «meget sterkt bedragersk forsett». Han ga uriktige opplysninger om salsobjektene, og skaffet falsk dokumentasjon om opphavshistoriene deres.

Dermed uttales det at tiltalte «som er en ressurssterk og kunnskapsrik person - utnyttet tilliten (han opparbeidet seg hos antikvarene, journ.anm) i bedragersk øyemed».

Grovt bedrageri Siden det er snakk om betydelige økonomiske verdier anses bedrageriet som grovt.

Dette skjerpes av den historiske betydningen - flere av de falske håndskriftene gjaldt gjenstander som ville hatt betydning for kultur- og litteraturhistorien dersom de var ekte.

Enda mer graverende i denne sammenheng er det at et av ofrene for Kvalheims bedrageri var Nasjonalbibliotekets håndskriftsamling.

Uten sidestykke «Vi har aldri hatt en tilsvarende sak i Norge», sa politiadvokat og aktor Aud Slettemoen under rettsaken i våres.

Nå er hun og Økokrim fornøyd med dommen.

- Vi får fullt medhold i de fakta vi la til grunn, sier Aud Slettemoen, som er særlig opptatt av de historiske ringvirknene dommen får.

- Det som er så spesielt med denne dommen, er følgene forfalskningene ville fått for kultur og litteraturhistorien. At dette kunne ført til uriktig historieskriving hvis det ikke ble ikke avdekket. Det er viktig at retten tillegger det vekt i skjerpende retning, sier Slettemoen.

Vil anke - Geir Ove Kvalheim er tilfreds med å ha blitt frifunnet på den delen av tiltalen som gjaldt salg av Ibsens «Solguden», skriver forsvarer Knut Thomas Berge i en tekstmelding.

- For øvrig vil vi anke de delene av dommmen hvor han er funnet skyldig. Han fastholder at han er uskyldig også på de øvrige punktene.

I retten erklærte Kvalheim seg også uskyldig. Han svarte «husker ikke» på flere av spørsmålene fra aktoratet om omstendighetene rundt kjøpet og hvem de omstridte dokumentetene kom fra. Men han hevdet at han fikk dem fra gamle nazister og frontkjempermiljøet.

Nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein er også fornøyd med dommen.
- Vi tar dommen til etterretning, og er glade for at vi hadde rett i våre mistanker om at dokumentene er falske.

CV Geir Ove Kvalheim (42)

• Født 30. april 1970 i Bergen. Nå bosatt på Nøtterøy i Vestfold.

• Er regissør, skuespiller og tekstforfatter.

• Har også vært aktiv i organisasjonsliv og politikken, med verv i bl.a. AUF, Ap og Naturvernforbundet.

• Har hatt roller i NRK-seriene «Berlinerpoplene», «Schmokk», «Taxi», «Erobreren» og «Kodenavn Hunter».

• Var i 2007 innblandet i en økonomisk krangel med den norske frontkjemperen Fredrik Jensen (døde 90 år gammel 31. juli 2011). Kvalheim ble i retten dømt til å betale Jensen 370 000 kroner. Kvalheim anket saken da han mente han ikke hadde fått anledning til å dokumentere sin side av saken.

Kilde: Dagbladet/Wikipedia

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer