Viste «meget sterkt bedragersk forsett»

Geir Ove Kvalheim får to års fengsel for omsetning av falske Ibsen- og Hamsun-dokumenter.

TO ÅRS FENGSEL: Geri Ove Kvalheim er dømt for salg av falske Ibsen- og Hamsun-dokumenter. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
TO ÅRS FENGSEL: Geri Ove Kvalheim er dømt for salg av falske Ibsen- og Hamsun-dokumenter. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) 42 år gamle Geir Ove Kvalheim er i Oslo tingrett dømt til to års fengsel for omsetning av falske manuskripter og andre dokumenter fra Ibsen og Hamsun.

Dessuten må han betale erstatning og inndragningssummer til 1,1 millioner kroner, pluss saksomkostninger. Rettsaken ble igangsatt etter at Økokrim reiste tiltale i desember i fjor, på bakgrunn av en anmeldelse fra Nasjonalbiblioteket i 2008. 

Flere objekter Dommen gjelder salg til Norli antikvariat for videresalg til Nasjonalbiblioteket av brev, manusfragmenter og andre tekstbiter som skulle være skrevet av Knut Hamsun og Henrik Ibsen. Videre forsøkte han å selge et hittil ukjent skuespill av Henrik Ibsen, «Solguden», til Cappelens antikvariat og bokhandel.

Til sist solgte han et uekte Tysk kors i gull, angivelig fra Waffen SS til Fredrik Jensen, til en privatperson.

Selv om forsøket på å selge «Solguden» ikke gikk langt nok til å kvalifisere til et bedrageriforsøk, finner retten det gjennomgående «hevet over enhver rimelig tvil» at gjenstandene er uekte, og at manuskriptene og brevene altså ikke er ført i pennen av verken Henrik Ibsen eller Knut Hamsun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer