Viste parodiklipp av Greta Thunbergs mamma

Russisk TV kritiserte det de påsto var mammaen til Greta Thunberg. I virkeligheten var det et parodi-innslag med en svensk skuespiller.

BOMMER: Den russiske programleder Vladimir Solovjov viste frem et klipp av det han mente var moren til Greta Thunberg. Det var bare et problem. Video: Rossija 1. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

16 år gamle Greta Thunbergs følelsesladde tale til FNs generalforsamling 23. september preget debatten i dagevis etterpå. Flere statsledere uttalte seg om 16-åringens klimaengasjement, blant dem Russlands president Vladimir Putin.

Da han talte til en energikonferanse i Moskva, påsto Putin at Thunberg er blitt manipulert og utnyttet av «noen grupper» som bruker henne til å fremme sine egne mål, ifølge Reuters.

Nå følger den statseide TV-kanalen Rossija-1 opp Putins skeptiske kommentarer, melder svenske Aftonbladet.

Viste diva-parodi

I et innslag viser programleder Vladimir Solovjov et klipp av det han påstår er Malena Ernman, moren til Thunberg. Ernman er en kjent operasanger i Sverige.

- Hun (Greta Thunberg, red.anm.) kommer fra en familie som bestemte at den viktigste fienden er global oppvarming og karbondioksid. Faren hennes er en kjent skuespiller, og moren hennes … Tja, se på henne, sa programlederen og viste et klipp.

Men klippet er ikke av Ernman, men av skuespilleren Christine Meltzer som parodierer Ernman, skriver Aftonbladet. I klippet framstilles Ernman som en operadiva.

TALTE: Russlands president Vladimir Putin snakket om miljøikonet Greta Thunberg da han talte på en energikonferanse i Moskva onsdag. Video: AP Vis mer

Programlederen og gjesten hans fortsetter å kritisere både Thunberg og foreldrene hennes i innslaget, og framføre et liknende argument som Putin: At 16-åringen er utnyttet av politikere og PR-eksperter.

- Det er en slags kollektiv galskap som begynte da Al Gore fikk Nobels fredspris, kommenterer Solovjov.

Den 55 år gamle programlederen Solovjov er ikke hvem som helst på russisk TV. Han har intervjuet Vladimir Putin flere ganger, og leder programmet «Moskva. Kreml. Putin», der han forteller om hva presidenten har gjort den siste uka.

- En svertekampanje

Det er ikke første gang russiske medier har gått kraftig ut mot Thunberg. EU vs. Disinfo, en nettside som er tilknyttet EU-organet EEAS og laget for å motvirke russisk statspropaganda, mener det pågår en svertekampanje mot Thunberg i russiske statsmedier, melder Expressen.

Nettsida viser blant annet til en artikkel i den statskontrollerte avisa Rossijskaja Gazeta der Thunberg blir beskrevet som en «fanatisk Messias».

Flere Kreml-styrte medier skal også ha støttet opp om en konspirasjonsteori om at Thunberg er styrt av den amerikanske finansmannen George Soros. Den jødiske milliardæren Soros er gjenstand for en rekke konspirasjonsteorier, gjerne fra høyrevridde grupper, rundt om i verden.

Russlandsekspert og tidligere Moskva-korrespondent Malcolm Dixelius er ikke overrasket over skriveriene i mediene.

- Jeg knytter tonen i russiske medier til en dyp uro for at den unge generasjonen i Russland skal smittes av Gretas protest. Ikke for de spørsmålene hun reiser, men fordi hun har lyktes i å skape en verdensomspennende bevegelse gjennom sosiale medier. Vi har sett i Russland det siste året at ungdommer er mer uredde, og misfornøyde med tilstanden i landet, sier Dixelius til Expressen.

En annen årsak til at både medier og Putin går så hardt ut mot Thunberg, er at klimademonstrasjonene kan minske etterspørselen etter olje, sier Russlandseksperten Jan Leijonhielm til Aftonbladet.

- Greta slår mot den russiske økonomiens livsnerve, sier Leijonhielm.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer