KRUTTSTERKT: Atomic er stadig et kruttsterkt norsk-svensk samarbeid. Her på Kongsberg Jazzfestival, f.v. Håvard Wiik, Fredrik Ljungkvist, Magnus Broo,
Ingebrigt Håker Flaten og Paal Nilssen-Love. FOTO: BJØRN-OWE HOLMBERG/DAGBLADET
KRUTTSTERKT: Atomic er stadig et kruttsterkt norsk-svensk samarbeid. Her på Kongsberg Jazzfestival, f.v. Håvard Wiik, Fredrik Ljungkvist, Magnus Broo, Ingebrigt Håker Flaten og Paal Nilssen-Love. FOTO: BJØRN-OWE HOLMBERG/DAGBLADETVis mer

Vitale veteraner i alle aldre

Atomic har holdt på i 11 år, The Brazz Brothers i 30 og Karin Krog/Bengt Hallberg siden 1950-åra. Alle er plateaktuelle og viser få tretthetstegn.

ALBUM: Atomic har holdt på i 11 år, The Brazz Brothers i 30 år og Karin Krog/Bengt Hallberg siden 1950-åra. I disse dager er de alle plateaktuelle, og viser få tretthetstegn.

ATOMICS «Here Comes Everybody» fanger kvintetten live i Göteborg sist vinter og bekrefter inntrykket fra konserten under Nattjazz i Bergen i juni i år:

ATOMIC: Stadig påhøyden-1.
ATOMIC: Stadig påhøyden-1. Vis mer

At bandet anno 2011 stadig framstår som en vellykket, kruttsterk blanding av amerikansk og europeisk jazztradisjon, i hele spennet fra New Orleans til mellomeuropisk frijazz.

Med samme besetning gjennom alle år — Fredrik Ljungkvist, saksofoner/klarinett; Magnus Broo, trompet; Håvard Wiik, piano; Ingebrigt Håker Flaten, kontrabass; Paal Nilssen-Love, trommer — og mer originalmateriale (Wiik og Ljungkvist) er kvintetten så til de grader herrer i eget musikalsk hus at «Here Comes Everybody» knapt byr på store overraskelser, men blir en ytterligere dokumentasjon av et etter hvert velkjent band som med et like gjenkjennelig og høypotent uttrykk stadig er i ferd med å sprenge, grave og innrede sin høyst personlige nisje i jazzen.

«Cabin In The Sky»

Karin Krog & Bengt Hallberg

5 1 6
Plateselskap:

Gazell/Musikklosen

Se alle anmeldelser

SIDEN 1981, gjennom 18 album og 3500 konserter i 36 land har The Brazz Brothers etablert seg som en unik institusjon i norsk musikkliv, enn si norsk kulturliv overhodet. Brødretrioen Helge, Jarle og Jan Magne Førde og brødreduoen Stein Erik og Runar Tafjord har holdt messingen varm i alle disse 30 åra, trommeslager Kenneth Ekornes er den tredje faste trommeslageren etter Egil «Bop» Johansen og Marcus Lewin, og nå markeres jubileet med stor turné og album nummer 19, «2011».

Plata bekrefter alle de velkjente Brazz Brothers-kvalitetene, og byr også på noen nye.

THE BRAZZ BROTHERS: Stadig på høyden-2.
THE BRAZZ BROTHERS: Stadig på høyden-2. Vis mer

Blåserhåndverket er stadig førsteklasses, det samme er gnisten, presisjonen og lekenheten i ensemblespillet, og blandingen av fengende originalmateriale («Bus Ride», «Blowing Brothers») og omhyggelig plukkede perler fra bl a Abdullah Ibrahim, Cannonball Adderley og Duke Ellington funker fortsatt fint.

I tillegg blir bandet et mer og mer hørverdig vokalensemble; Ekornes? inntog har gitt den karibiske delen av New Orleans-profilen et løft, og Frode Alnæs? gjestespill som gitarist og vokalist på Neville Brothers-hit?en «Yellow Moon» er også et vellykket trekk på en jubileumsplate som såvisst ikke gjør skam på institusjonen Brazz Bros.

«Cabin In The Sky»

Karin Krog & Bengt Hallberg

5 1 6
Plateselskap:

Gazell/Musikklosen

Se alle anmeldelser

«KEEP it simple!» er Karin Krogs avsluttende oppfordring på albumet «Cabin In The Sky», en duosession med svenskenes store, tilbakevendte pianist Bengt Hallberg.

De to veteranene — Krog er 74, Hallberg 79 — møttes i Rainbow Studio dagen etter sin utsolgte og bejublede konsert under Oslo Jazzfestival i august i år, men her er ingen tretthetstegn å spore, snarere tvert imot.

KARIN KROG & BENGT HALLBERG: Stadig på høyden-3
KARIN KROG & BENGT HALLBERG: Stadig på høyden-3 Vis mer

I et standarddominert repertoar går de sine to tidligere duoplater en høy gang og gir liv og farger til bl a «Young At Heart», «Spread A Little Happiness» og tittellåta. Krogs filosoferende «Who Knows» og dobbeltbunnede «Stay Away», får også nye og vitale versjoner.

Et slags stillferdig, ikke-prangende mesterskap er i aksjon på denne plata, for Hallbergs del både når han er i føringen og når han gir tonefølge til Krog; for Krogs del i alt fra frasering, diksjon og henvendelse til tone- og rytmesikkerhet.

«Cabin In The Sky»

Karin Krog & Bengt Hallberg

5 1 6
Plateselskap:

Gazell/Musikklosen

Se alle anmeldelser

Og selv om de begge tilsynelatende «keep it simple», handler det i dette tilfellet om den «enkelheten» som trer fram i en dypt personlig uttrykk der alt overflødig er skrelt bort gjennom et langt livs læring.