Anmeldelse: Iron Maiden - «Senjutsu»

Vitalt og inspirert Iron Maiden

Britene holder standarden på sitt syttende studioalbum.

TILBAKE: Fredag slipper Iron Maiden sin første plate på seks år. Album nummer 17 har fått tittelen «Senjutsu». Foto: John McMurtrie
TILBAKE: Fredag slipper Iron Maiden sin første plate på seks år. Album nummer 17 har fått tittelen «Senjutsu». Foto: John McMurtrie Vis mer
Publisert

ALBUM: Et nytt studioalbum med Iron Maiden vil alltid være en begivenhet, og ikke bare basert på bandets status som verdens viktigste metalband. Når de nå slipper sin syttende studioutgivelse, drøye 40 år etter at de debuterte, er det nemlig to spørsmål som gjør seg gjeldende hos en fanskare som har vist seg stadig voksende og nå favner (minst) tre generasjoner hardrockere: Blir dette bandets siste plate? Og holder den samme høye standard de har skjemt oss bort med gjennom en lang karriere, hvor det egentlig ikke er noen reelle skampletter? I det minste ikke etter at vokalist Bruce Dickinson returnerte for over 20 år siden.

Det første spørsmålet er det bare bandet selv som sitter med svaret på, men når det gjelder det andre er det en sann glede å kunne svare med et rungende, «Ja!»

Tungt og mystisk

Det hele åpner mystisk, tungt og stemningsfullt med tittelsporet «Senjutsu», som innledes av dystre og illevarslende trommer før et av bandets seigeste og mest hypnotiske riff entrer arenaen. Dermed er tonen satt, og det er en fryd å notere seg at bandet er selvsikre nok til å ikke falle for fristelsen av å la det hypnotiske groovet her gå over i det som ville vært en forventet Iron Maiden-galopp. Tvert imot, lar de låta utfolde seg i godt over 8 minutter i samme tempo og viser oss dermed fra starten at de fremdeles tør å gjøre noen nye musikalske grep.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer