Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: Dag O. Hessen, «Verden på vippepunktet»

Vitenskapelig skrik om klimakrisen

Dag O. Hessen er en forfatter som sjelden tyr til store ord. Årets bok begynner likevel med et brøl.

SKOGBRANNER: Et helikopter slipper vann på en skogbrann i nærheten av Canberra i Australia i begynnelsen av februar. Foto: Rick Rycroft AP Photo/ NTB scanpix
SKOGBRANNER: Et helikopter slipper vann på en skogbrann i nærheten av Canberra i Australia i begynnelsen av februar. Foto: Rick Rycroft AP Photo/ NTB scanpix Vis mer

BOK: Mens jeg har lest Dag O. Hessens siste bok «Verden på vippepunktet» har Facebookgruppa Folkeaksjonen mot klimahysteriet fått stor oppmerksomhet.

Ifølge boka er det likevel ikke slike grupper med klimafornektere som utgjør den største trusselen i dag.

Det gjør derimot en mer utbredt og dyptgripende uvitenhet og ignoranse om konsekvensene av vår livsstil.

Det er våre flyreiser, vårt forbruk og krav om økonomisk vekst som truer vår tilværelse. Som enkeltpersoner, nasjon og menneskehet befinner vi oss nemlig i et vrient dilemma. Det blir mindre natur og mer klimagasser fordi verdens befolkning øker, og vi forbruker totalt sett stadig mer.

Kan vi endre oss?

Vi lever rett og slett over evne. «Spørsmålet nå er om vi har vilje og evne til å endre den livsstilen som i utgangspunktet skaper sykdommen», hevder Hessen.

Han er professor i biologi ved Universitetet i Oslo og leder for Senter for biogeokjemi i Antropocen. I tillegg til å ha skrevet en rekke vitenskapelige artikler, har han også et stort sakprosaforfatterskap.

Han er en forfatter som sjelden tyr til store ord. Årets bok begynner likevel med et brøl.

Som tusenvis av andre deltok han i klimabrølet og har engasjert seg i kampen for å få våre politikere til å ta klimasaken på alvor. Likevel er «Verden vippepunktet» først og fremst en saklig og nyansert bok.

FORSKER: Dag O. Hessen. Foto: Tor G. Stenersen
FORSKER: Dag O. Hessen. Foto: Tor G. Stenersen Vis mer

I kjent vitenskapelig stil diskuterer Hessen de ulike emnene fra den ene og den andre siden. Alle påstander blir drøftet, moderert og presisert, og ulike perspektiver tatt hensyn til. Innimellom fører det til at man må holde tunga rett i munn for å følge ham i alle hans avveininger.

Selv når han begrunner sitt eget brøl, skjer det ikke uten akademiske reservasjoner, som jeg har tillatt meg å utheve: «Likevel virker det i dag nokså opplagt at enkelte brøl, også fra forskerhold, er påkrevet.»

Unison enighet

Hans utgangspunkt er tindrende klart. Det finnes nesten en unison enighet blant forskere om at tilstanden for verdens natur og klima er dypt bekymringsfull. I tur og orden forklarer han hvorfor.

I kapitlet «Naturtap» redegjør han for at verdens natur minker, dyrebestanden reduseres og arter forsvinner fordi vi mennesker breier oss mer utover.

Deretter tar han for seg hvorfor vi med sikkerhet vet at de økte forekomstene av klimagasser skyldes menneskelig aktivitet og fører til at kloden blir varmere.

Men han diskuterer også de ulike fremtidsscenariene vi vil få om temperaturen stiger med enten 1,5 eller 4 grader. Uansett vil vi gå tøffe tider i møte, hevder han, men understreker at han tror at kloden og menneskeheten vil greie seg.

Økonomi og klima

Det som skiller Hessens bok fra andre bøker om klimakrisen, er hans inngående diskusjon av kravet om økonomisk vekst i vår moderne verden. Tematikken slås an allerede i innledningen, før forskjellen mellom eksponentiell og bærekraftig vekst tas opp til diskusjon.

Der argumenterer han for at vi «må forlate ideologien om evig økonomisk vekst». Synspunktet legger i sin tur grunnlaget for hans drøfting av den økonomiske vekstfilosofien i bokas avslutning.

Her markerer han seg som en kritiker av ideen om at økonomisk vekst kan fristilles fra verdens ressurser slik tilhengerne av såkalt grønn vekst drømmer om.

Mer overraskende er det at han heller ikke ser noen løsning i den nye sirkulærøkonomien. I stedet argumenterer han for at vi må endre vår livsstil, redusere vårt forbruk og avvikle oljenæringen.

I tillegg til å være et vitenskapelig forankret og drøftende innlegg i klimadebatten, legger boka grunnlaget for et betimelig ordskifte om det vriene forholdet mellom klima og økonomi.

Hele Norges coronakart