Den danske forfatteren og vitenskapsjournalisten Tor Nørretranders begynner og avslutter boka «Det generøse mennesket» med et sitat av sin landsmann Jan Jørgen Torsen: «Jeg maler for å få fitte.» Derfor spør vi om Nørretranders skriver bøker fordi han ikke kan male?
Da smiler han blidt, og lar oss forstå at vi har fattet meningen med påfuglhannens praktfulle fjærdrakt og Darwins teori om seksuell utvelgelse:
Den iøynefallende påfuglhalen er ikke bare vanskelig å bære, den er en fristelse for alle fiender. Derfor virker den så tiltrekkende på hunnene, det er bare de sterkeste hannene kan ha en slik pryd, den signaliserer: Se, jeg lever, jeg har gode gener!
Vær kreativ!
- I vårt moderne menneskesamfunn, sier Tor Nørretranders - er påfuglfjærene erstattet av egenskaper som kreativitet og omsorg: Komponer en symfoni, skriv en bestselger, mal et mesterverk, gjør noe vanskelig, vær sjenerøs - så får du pare deg og spre dine gener. Kort sagt: Umak gir make!
Ei overgangstid
- Det lønner seg altså å oppføre seg bra?
- Ja, de siste tiårs biologiske forskning viser at både dyr og mennesker anstrenger seg for å vise fram sine beste sider for å finne en partner. Altruismen, den uegennyttige handlingen, er en drivkraft i samfunnet som fremmer kulturell og sosial utvikling.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger