Vitenskapelige sjekketriks

Dansken Tor Nørretranders har skrevet ei bok om sammenhengen mellom erotiske drifter og kreativ utfoldelse. Hva er det egentlig som driver oss?

Den danske forfatteren og vitenskapsjournalisten Tor Nørretranders begynner og avslutter boka «Det generøse mennesket» med et sitat av sin landsmann Jan Jørgen Torsen: «Jeg maler for å få fitte.» Derfor spør vi om Nørretranders skriver bøker fordi han ikke kan male?

Da smiler han blidt, og lar oss forstå at vi har fattet meningen med påfuglhannens praktfulle fjærdrakt og Darwins teori om seksuell utvelgelse:

Den iøynefallende påfuglhalen er ikke bare vanskelig å bære, den er en fristelse for alle fiender. Derfor virker den så tiltrekkende på hunnene, det er bare de sterkeste hannene kan ha en slik pryd, den signaliserer: Se, jeg lever, jeg har gode gener!

Vær kreativ!

- I vårt moderne menneskesamfunn, sier Tor Nørretranders - er påfuglfjærene erstattet av egenskaper som kreativitet og omsorg: Komponer en symfoni, skriv en bestselger, mal et mesterverk, gjør noe vanskelig, vær sjenerøs - så får du pare deg og spre dine gener. Kort sagt: Umak gir make!

Ei overgangstid

- Det lønner seg altså å oppføre seg bra?

- Ja, de siste tiårs biologiske forskning viser at både dyr og mennesker anstrenger seg for å vise fram sine beste sider for å finne en partner. Altruismen, den uegennyttige handlingen, er en drivkraft i samfunnet som fremmer kulturell og sosial utvikling.

- Tradisjonelt har et attraktivt utseende vært kvinnens viktigste attributt?

- Vi har vært vant til at mennene viser seg fram og at kvinnene tar vare på barna. I den vestlige verden lever vi i ei overgangstid. Kvinnene trer stadig mer fram i det offentlige rom, mens mennene bruker mer tid på husarbeid. Det er en bra utvikling. Selv kan jeg da like både rike og kloke kvinner!

STOR INTERESSE: I Danmark er Tor Nørretranders' nye naturhistoriske bok solgt i 35000 eksemplarer. Den er oversatt til sju språk. <P>