Vitnesbyrd fra Gaza

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Israel tapte propagandakrigen i Gaza i vinter. Det ble for tydelig for verdensopinionen at den israelske maktbruken ikke sto i forhold til trusselen fra Hamas. Men sannheten om Israels krig mot sivilbefolkningen på Gaza, er enda styggere. Derfor ble mediene stengt ute under krigen, og derfor er det fortsatt vanskelig for vitner å slippe inn. En delegasjon fra SV fikk tre timer inne i Gaza nylig, etter at israelske myndigheter først hadde nektet oss innreise. Vi lovet dem vi traff der å fortelle om det vi så.

Israel gikk til krig for å utslette «terrorens infrastruktur», ble det sagt mange ganger i vinter. Men makthaverne i Hamas har, om mulig, enda bedre kontroll over Gaza enn de hadde før krigen. Smuglertunnelene som holder regimet i live ble ikke ødelagt, og når vi kjørte inn i Gaza by så vi soldatene og de grønne flaggene til Hamas nesten over alt. Ødeleggelsene i området tyder heller på at det var den sivile infrastrukturen, alt det som får et samfunn til å fungere og utvikle seg, som var målet for invasjonen.

Vi ble møtt med oppgitte smil da vi kom til Abed Rabbo, nord på Gazastripen. Folk var glade for å bli sett, men erfaringene har gjort dem pessimistiske når det gjelder håp om hjelp utenfra. En mann og en kvinne tok imot oss i sitt utbombede hjem, hvor de nå sover på noen matter under det sammenraste taket. Cirka 250 boliger ble ødelagt her under krigen. Et kort stykke unna kommer vi til ruinene av den lokale sementfabrikken. Derfra kommer det ingen materialer til gjenoppbygging, for den ble grundig ødelagt av israelske soldater før de trakk seg ut.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer