AVVISTE KLAGEN: PFU mener dårlige vitser ikke er brudd på god presseskikk. Her i forbindelse med behandlingen av Arne Fredlys klage mot Dagens Næringsliv tidligere i år. FOTO: SCANPIX
AVVISTE KLAGEN: PFU mener dårlige vitser ikke er brudd på god presseskikk. Her i forbindelse med behandlingen av Arne Fredlys klage mot Dagens Næringsliv tidligere i år. FOTO: SCANPIXVis mer

- Vitser om «nigeriahorer» er ikke for drøyt

Romerikes Blad frikjent i PFU.

(Dagbladet.no): Pressens faglige utvalg (PFU) behandlet i dag en klage på Romerikes Blad, som i sin humorspalte «Vorspiel: hvori opptatt rått & brutalt» fleipet med rasistiske ytringer.

Det falt SOS Rasisme tungt for brystet, og organisasjonen klaget avisa inn for PFU.

Klagen ble imidlertid avvist, skriver Journalisten.no.

Ifølge fagbladet var dette blant vitsene som stod på trykk:

«Ukas gåte: Hvor på gamle Ahus bør det bli asylmottak? Svar: På psykiatrisk, der er dem jo vant til å håndtere gærninger.»


«Brev fra leseren: Hiv ham ut. Ser atte utlendinger med hiv automatisk blir hivi ut av landet. Kanskje en idé å lura på mullaen ei nigeriahore eller to. Hilsen Weekend-Willy, Vormsund.» (Weekend-Willy er et ukentlig innslag; sekr. anm.)


SOS Rasisme mente ytringene var et brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 4.3: Vis respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, rase, nasjonalitet og livssyn. Fremhev ikke personlige og private forhold når dette er saken uvedkommende.

Utvalgsmedlem Hilde Haugsgjerd fra Aftenposten mener imidlertid det ville vært feil om PFU ble smaksdommer i forhold til god og dårlig humor.

Hun fikk støtte fra de andre utvalgsmedlemmene i at vitsene ikke er brudd på god presseskikk. John Olav Egeland fra Dagbladet mente imidlertid det var riktig at det kom med en formulering at vitsene var på grensen. Ville man for eksempel ha akseptert anti-semittiske vitsetegninger?

— At de har beveget seg inn på det usmakelige er absolutt klart, sa Egeland ifølge Journalisten.