Vitsestorm mot pressetopp etter Twitter-kritikk

- Jeg har fornærmet dem, det er vel derfor de gjør dette, sier Kokkvold.

- TÅLER EN SPØK: - Jeg har ikke noen kommentar til dette. Folk på Twitter kan være morsomme på min bekostning. Jeg har ikke noe i mot det, men jeg er ikke særlig imponert over nivået, sier Kokkvold etter han får opplest 4-5 av vitsene. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
- TÅLER EN SPØK: - Jeg har ikke noen kommentar til dette. Folk på Twitter kan være morsomme på min bekostning. Jeg har ikke noe i mot det, men jeg er ikke særlig imponert over nivået, sier Kokkvold etter han får opplest 4-5 av vitsene. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): I VG skrev E24-redaktør Per Valebrokk en kommentarartikkel om generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund under tittelen «Blytung vaktbikkje». Der kritiserte han Kokkvold for å ikke følge med i tiden.

Særlig ble Twitter tema for kommentarartikkelen, der Valebrokk skriver om Kokkvolds negative holdning til journalister på Twitter.

«Per Edgar Kokkvold har i en årrekke vært en klok og god representant for norsk presse. Nå rir han prinsipper så hardt at han blir irrelevant. Han har glemt at enhver god avis er summen av folks kvitring. Det er på tide at Kokkvold å komme ned fra høyden,» skriver Valebrokk.

Er stadig innom Twitter

- Jeg mener påstandene i artikkelen til Valebrokk er feil. Jeg har aldri bedt journalister om å ikke være på Twitter. Jeg oppfordrer journalister som har tid til det og som kan bruke det i sitt journalistiske virke, sier han til Dagbladet.

- Valebrokk skriver at jeg lyver når jeg sier at jeg er innom og titter på Twitter uten å være registrert. Jeg har ungdommer rundt meg, så jeg har vært på Twitter og Facebook selv om jeg ikke er medlem, sier Kokkvold.

Navlebeskuende
Kokkvold sier det meste han har lest på Twitter har vært for navlebeskuende og intimt.

- Om man studerer navlene sine, er det vanskelig å legge merke til andre ting. En påstand er at Twitter har vært nyhetsledende, men de har jo ikke det. Det er klart at det har kommet noe nytt der, men det skulle bare mangle når det er flere millioner brukere, sier han.

Han fremholder at journalistikk bør utøves av journalister og ikke publikum.

- Man kan ikke bare utviske journalistiske medier og enhver annen kommunikasjonsform. Enkelte kommunikasjons- og PR-rådgivere mener de gjør det samme som journalistene gjør. Det er feil. Journalistikk er å informere, formidle, avdekke kritikkverdige forhold, men også å påvirke holdninger og verdier.

Han mener det er viktig å skille mellom hva som har noe i offentligheten og gjøre, og hva som hører til privatlivet.

- Journalister er journalister også når de er på Twitter.

Ikke imponert over vitsing
I går kom en storm av vitsing rettet mot Kokkvold, da sjefredaktør i Fædrelandsvennen Hans-Christian Vadseth startet med kommentaren «Det går rykter om at Per Edgar Kokkvold nå har bedt kontoret skaffe en ny dataskjerm som har twitter.»

- Jeg har ikke noen kommentar til dette. Folk på Twitter kan være morsomme på min bekostning. Jeg har ikke noe i mot det, men jeg er ikke særlig imponert over nivået, sier Kokkvold etter han får opplest 4-5 av vitsene.

Han forteller at han leser mer nett enn papir, og mener at kritikerne ikke har skjønt noen ting.

- Jeg har fornærmet dem, det er vel derfor de gjør dette, sier Kokkvold.

Tåler en spøk
Han mener likevel det er fint med debatt på Twitter.

STARTET VITSESTORM: Sjefredaktør Hans-Christian Vadseth i Fædrelandsvennen.
Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX .
STARTET VITSESTORM: Sjefredaktør Hans-Christian Vadseth i Fædrelandsvennen. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX . Vis mer

- Jeg har etterlyst sterke meninger i mediene lenge. Jeg skulle ønske sjefredaktørene hadde vært like tøffe når det gjaldt for eksempel Mohammed-tegningene. Men da var de fleste av dem tause, sier han.

Kokkvold sier han tåler å bli hetset på Twitter.

- Det er ikke noe risikosport å spøke med meg. Det tåler jeg.

Vurderer Twitter
Han sier nå at han er villig til å vurdere å komme på Twitter, og at han har fått beskjed om at en bruker i hans navn allerede er opprettet.

- Jeg har ikke låst meg fast til noe, men det jeg har sett hittil har ikke imponert meg. Det som imponerer meg med Twitter er kortformen, sier Kokkvold og viser til at hvert enkeltinnlegg kan være på 140 tegn.

- Jeg er villig til å vurdere om jeg skal være med, men det er ikke på grunn av sjefredaktører som ennå ikke har skjønt at også papiravisene trenger et forsvar.

Han påpeker at fjernsynet og trykt presse er mediene som i stor grad setter dagsorden i det norske samfunnet.

Står ved sin spøk
Hans-Christian Vadseth i Fædrelandsvennen, som startet Twitter-stormen, står ved sin spøk, og sier til Dagbladet at Kokkvold er en av de pressefolkene i landet han har størst respekt for.

- En del av debatten på Twitter skjedde i spøkefull form. Kokkvold klarer nok å takle det, og hadde han vært på Twitter hadde han nok tatt del i den.

- Samtidig som at mye var spøk, er det et snev av alvor i debatten. I all sin dyktighet ville jeg helst sett av generalsekretæren for norske pressefolk hadde hatt et mer åpent forhold til sosiale medier.

- Morsomt
Tekstforfatter og humorist Dagfinn Nordbø står for de fleste av Kokkvold-vitsene på Twitter.

- Det var Hans-Christian Vadseth som fikk ballen til å rulle med vitsen om at det går rykter om at Kokkvold har bedt kontoret om å skaffe seg en pc-skjerm med Twitter. Det var den som tente meg, sier Dagfinn Nordbø.

Han mener veldig lite av Twitter-vitsingen om generalsekretæren i Norsk Presseforbund er ondskapsfull.

- Men det er klart det er morsomt. Jeg mener at dette kanskje handler om teknologiskrekk. Men det er jo også et demokratisk problem, sier Nordbø.

- Hvis Kokkvold liksom skal være vaktbikkje for norske journalister og administrere ytringsfriheten, må han jo også vite hva journalister og skrivende folk driver med. Han trenger jo ikke å være der hver dag, men nok til at han skjønner hva som foregår.

Men Nordbø er enig i noen av Kokkvolds utspill.

- Mediebedrifter må jo for eksempel lage sin egen Twitter-strategi naturligvis, men mediet er så nytt at du må regne med litt famling til å begynne med, sier han.

Angående Kokkvolds påstand om at han ikke synes vitsene holder høyt nok nivå, har Nordbø dette å si:

- Humor er ikke så lett, det er veldig mange forskjellige meninger på det. Men jeg kunne godt ha laget noen nye, hvis han hadde forklart meg på hvilket nivå han ville ha dem på.

- Overrasket
Per Valebrokk ble selv overrasket over omfanget på vitsingen på Twitter.

- Jeg oppfattet den ikke som ondsinnet, men det ble litt mye i går kveld, sier Valebrokk til Dagbladet.

Han understreker at Kokkvold er blant de i norsk presse han har størst respekt for. Av den grunn la han selv ut en melding på Twitter der han uttrykte dette.

- Han er en usedvanlig klok mann, og jeg synes det tok litt av, sier E24-redaktøren.

Han forteller at han aldri har skrevet at Kokkvold mener at journalister ikke bør være på Twitter. Han forteller at han heller ikke har skrevet at Kokkvold aldri har vært på Twitter, slik han påstår.

MORSOMT: Dagfinn Nordbø hadde flest vitser.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
MORSOMT: Dagfinn Nordbø hadde flest vitser. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

- Jeg bare mener han ikke har greie på det. Jeg mener han bør teste det ut selv for å se om det fungerer, sier Valebrokk.

Han tror ikke han og Kokkvold er så uenige, men har ulikt syn på hvordan journalister kan være seg selv på Twitter.

- Jeg mener Twitter er journalistikk. I forbindelse med kommentarartikkelen i VG gjorde jeg research på Twitter, og var i den forbindelse i kontakt med mange journalister som bruker Twitter aktivt for å få kilder og tips.

Han tror journalister kan ha godt av tettere kontakt med sine lesere.

Utdrag fra Twitter-vitsingen

vadseth @Valebrokk Det går rykter om at Per Edgar Kokkvold nå har bedt kontoret skaffe en ny dataskjerm som har twitter.

DagfinnNordbo SISTE: Kokkvold sett på postkontoret der han insisterte på å sende et telegram

vadseth Nok Kokkvold-morsomheter nå. Han kan ikke forsvare seg, siden han er ute og kjøper nytt fargebånd til skrivemaskinen sin.

DagfinnNordbo SISTE: Kokkvold vil forsvare seg mot twittermorsomheter via telex

vadseth ALLER SISTE: Kokkvold kommer med svar. Han må bare få ny blekkpatron til fyllepennen først

DagfinnNordbo Kokkvold vurderer kulepenn

stromme Kokkvold snur i twittersaken; erkjenner at runer sjelden var på mer enn 140 tegn.

stromme Kokkvold raser mot kritikken; hugger indignert hellerisning i Ekebergåsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer