Vittig Flettfrid

TRONDHEIM (Dagbladet): Det er ikke ofte revy eller stand-up-figurer klarer å bære en helaftens forestilling. Men det makter fruen fra Øvre Singsaker, Flettfrid Andrésen.

Komedien om henne er blitt til dels befriende og tøylesløs moro, vittig og underholdende, og med mange kostelige replikker.

Intrigen er imidlertid tynn som et glass utvannet Bristol Cream.

Flettfrid og venninnene, Dutta Møst og Kitty Bugge-Balancen, kommer etter en kveld i Palmehaven hjem til Flettfrids overdådige bolig, Crystle Palace. Der oppdager de Flettfrids hittil ukjente sønn, Fridtjof. Ikke bare han, men også hans høygravide og fargede kjæreste, Maybell. Dette får Flettfrid til både å si og gjøre ting i affekt. Resten av stykket går ut på å rette opp tingene og å bringe det fram til en happy end, eller «hepi end», som Flettfrid sier.

Ikke drag

Grunnpilaren i Flettfrids komikk har lange tradisjoner i teatret: Effekten som oppstår ved å putte menn i kvinneklær. Men like lite som i Jakob Margido Esps stand-up-numre for øvrig har draghumoren noen framtredende plass i oppsetningen.

Humoren ligger i Flettfrids arkaiske, ekstreme og muntert-arrogante språk og måte å se verden på. Det er ikke minst de skrå og frekke blikk på samtidsfenomener og aktuelle saker i Trondheim som gjør at oppsetningen burde få, og nok vil finne, et stort publikum i Trøndelag.

Forviklinger

Manusforfatter Edvard N. Rønning både kan håndverket, og har lagt seg nær opp til parisiske boulevardkomedier og klassiske lystspill med deres forvekslingshumor i «Flettfrid tar saken».

Replikkene er tydelig jobbet fram sammen med instruktør Trond Lie og skuespillerne. Spesielt Jakob Margido Esps klo merkes.

Stykket, som Flettfrid-figuren, går faretruende nær yttergrensene, som for eksempel å ende i ren rasistisk humor.

Men det er en sunn humanisme i bånn av humoren som gjør at man ler med, og ikke av, menneskene og fenomenene.

Flettfrid selv, Jakob Margido Esp, holder godt forestillingen igjennom. Dutta Møst (Svein Wickstrøm), fru Kitty (Kine Bendixen) og hushjelpen Anette (Ragnhild Sølvberg) har variabelt materiale å spille på. Men de skaper jevnt over en morsom kveld på Gamle Scene. Fruene fra Øvre Singsaker har i dag ingenting å skamme seg over.

I SELSKINN: Hvalfanger og stortingsrepresentant Steinar Bastesen kom til premieren med kona Eirin-
LORD & LADY: Lord Newton fra Bangkok kom ens ærend for å mingle med Trondheims bedre fruer, her med hoffreporter Esther Marie Wiig.
ORKIDEE-EKSPRESSLord Newton overrasket med flybårne orkideer til sin gode venninne Flettfrid.