Vittig jul i Tertitten

Med Roy Narvestad i spissen kan juleforberedelsene i Tertitten borettslag umulig gå helt knirkefritt.

DVD: Narvestads bestrebelser på å få reist et oppmuntrende juletre på gårdsplassen står sterkt imot mange beboeres ønske om heller å bruke penger på å arrangere julefest for svakerestilte og, som det heter i et anonymt brev til borettslagsformannen, «de som ikke har så mye å rutte for».

Feilbruken av ordet «for» i sammenhengen er nok til å få vår mann til å gå fra konseptene, og for øvrig er «svakerestilte» et synonym for «kriminelle», ifølge Narvestad.

Hjertelig moro

Denne selvrettferdighetens apostel, alle prinsipprytteres far, står sentralt i en noe over timelang juleepisode av Robert Stoltenbergs seriesuksess. I den hellige kommersens navn lanseres den på DVD og video i dag, mens folk uten andre apparater enn tv må vente til annen juledag, før de kan følge Linda Johansen på julehandel i Strömstad, se Piirka rulle alkoholisert rundt på reklamebransjens julebord og Yngve Freiholt handle Dior-produkter til en ikke helt takknemlig familie i drabantbyen Furuset.

Episoden holder god Stoltenberg-standard. Hans styrke i satirisk omgang med et mangslungent univers av hverdagsmennesker er treffsikkert tegnede typer, slagferdighet og en gjennomgående hjertelighet, selv når han rammer relativt nådeløst.

Definitivt mye å le av i en fint nøstet opp juleraljering, der hopen av Stoltenbergs figurer får slippe til.

Bakomfilm

På DVD-en kan vi ellers klikke oss inn på enkeltscener og får bonusmateriale i form av utvalgte Stoltenberg-sketsjer og en bakomfilm om «Borettslaget». Bakomfilmen gir glimt fra innspillingen, uten at den egentlig sier noe som helst av betydning. At komikerens sminke- og kostymeskift er tidkrevende, er knapt oppsiktsvekkende.

Ubetalelig

Hadde Stoltenberg fortalt mer personlig om hvordan han arbeider fram sine typer, ville det styrket opplevelsen betraktelig.

Derimot er sketsjen «Filmmagasinet» hysterisk morsom, med tidenes beste parodi på Pål Bang-Hansen og glimt fra den norske filmen «Punjab - det vanskelige valget». I et bonusmateriale av blandet kvalitet står den lysende fram på en DVD som totalt sett hadde trengt flere høydepunkter for å få toppkarakter.

Når det er sagt, er Narvestads juleanstrengelser nærmest ubetalelige.

PROBLEMATISK: Borettslagsbestyrer Roy Narvestad alias Robert Stoltenberg møter uventet stor motbør når han vil ha juletre på gårdsplassen. Selv søsteren Ruth er mer sosialt innstilt enn ham, men får til gjengjeld komplikasjoner med svensk øl i «Jul i borettslaget» - på DVD og video i dag.