Vittig Lars von Trier

Eksperimentell komedie som funker på det folkelige planet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Lars von Trier elsker som kjent å vri og vende på filmsjangernes rammer, og i «Direktøren for det hele» er det den klassiske folke- og forviklingskomedien som blir tøyet i nye retninger. Det er faktisk hylende morsomt innimellom, og slett ikke uten satiriske spark til moderne ledelsesfilosofi og IT-teknologiens latterlige bruk av engelske ord og uttrykk.

Men særlig tradisjonelt er det ikke når man ser nøye etter i sømmene. Lars von Trier bruker igjen den brechtske verfremdungs-teknikken ved å la en fortellerstemme forsikre publikum at det vi nå kommer til å se følger eller bryter komediens lover.

Automavisjon

Når panoreringene virker merkelige og bildene tilfeldig beskåret, skyldes det at von Triers viktigste eksperiment i «Direktøren for det hele» er å filme med såkalt «Automavisjon». Det dreier seg om et automatisk eller computerstyrt kamera. Men eksperimentet funker faktisk til den spesielle fortellerstilen; det kler også det dødskjedelige kontorinteriøret som historien utspiller seg i.

Plottet er tilsynelatende enkelt; det handler om å spille teater. Men det utvikler seg snart til en høk-over-høk-historie der verken skuespillere eller publikum er klar over hvem som lurer hvem til slutt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer