Viva Argentina!

Ungt, urbant og uavhengig er stikkordene for filmene som er valgt ut til Argentinsk filmuke.

Vi vet at de i Argentina spiser mye kjøtt, danser tango og elsker fotball. Men de lager også mange filmer, bare i fjor lagde argentinerne hele 46 stykker. Filmskapere fra dette landet har vunnet publikumsprisen på Film fra Sør-festivalen fire år på rad. I sin filmuke har Cinemateket valgt å vise fem filmer som speiler et Argentina og Sør-Amerika som bryter med våre stereotype forestillinger.

Som så mange andre land i Sør-Amerika opplever Argentina en kunstnerisk oppblomstring i storbyenes unge, skapende miljøer. De fleste av filmskaperne som er valgt ut til Cinematekets filmuke hører hjemme i sammenslutningen Nuevo Cine Argentine Independiente. En bevegelse som gjør opprør mot det etablerte både i filmmiljøet og i samfunnet.

Filmen som åpner Argentinsk filmuke er Bedrageren. Regissøren Alejandro Maci vil være tilstede under den første visningen. De andre filmene er Kranføreren, som blant annet har vunnet prisen for beste regi og hovedrolle under den første internasjonale filmfestivalen i Buenos Aires i 1999, Venter på Messias, Søvngjengersken og Lykke.

Se på Cinematekets sider for fullstendig program og mer informasjon om Argentinsk filmuke.