Viva latino!

Latinoen er hipp, heit og i ferd med å skape pophistorie. Sexy latinere er på god vei til å nå målet: I sommer har de dominert hitlistene i Norge - og i resten av Europa og USA.

På dagens hit40-liste har latinerne erobret fire av de sju beste plassene: Enrique Iglesias, Jennifer Lopez, Ricky Martin og Lou Bega gjør krav på henholdsvis andre, tredje, femte og sjuende plass på lista - og der har de vært stort sett i hele sommer. Selv den 72-årige kubaneren Ibrahim Ferrer, som aldri har gitt ut soloplate før, har preget hitlistene i sommer. Que pasa? ...ehh, hva skjer?

Salsaland hjemme

Platebutikkene er fulle av fyrig, sydende og varm salsa - og vi kjøper platene mer enn noen gang. Vi løper på salsakurs, prøver å vrenge hofta ut av ledd på dansegolvet, og drikker Cuba libre og Mojito mens vi tørker svetten. Og vi røyker sigarer og imponerer hverandre med spanske gloser. Nå lager vi vår egen pakketur til salsaland - i vår egen stue! Selv om vi aldri før har hatt en sterkere latinofeber enn nå, har vi vært i nærheten: Ritchie Valens' «La Bamba» herjet listene i 1958, gruppa Santana var et av toppnavnene på Woodstock i 69, Cuba-fødte Gloria Estefan toppet på 80-tallet, og Tejano-sangeren Selena var i ferd med å slippe sitt første engelskspråklige album da hun ble skutt av presidenten i sin egen fanklubb i 1995. Selvsagt husker vi også etterdønningene av Lambada og Macarena - og Madonnas «Evita». Og bandet Los Lobos har vært med i en årrekke. For å ikke glemme margarinsangeren Julio Iglesias, som nå også har to av sine sønner på hitlistene: Julio Jr. og Enrique.

Smelter sammen

Den 29-årige skjønnheten Jennifer Lopez kom billig til det da hun fikk rollen som Selena i filmen om den latinske popstjernens dramatiske liv. Nylig debuterte Hollywood-skuespilleren også med plata «On The 6», som bærer preg av at puertoricaneren er født og oppvokst i Bronx i New York. Og det er her mye av suksessen til Lopez, Martin og brødrene Iglesias ligger: De blander sin latinske kultur- og musikkarv med vestlig pop, rock og disko, og synger gjerne på engelsk. Denne sammensmeltningen gjør latinoen spiselig for et langt større publikum. Med sin unge sexy sjarm brøyter de den videre veien for latinsk musikk. Siden Ricky Martin sang «The Cup of Life» under fotball-VM i Frankrike i fjor, har det gått én vei for puertoricaneren - og latinomusikken. Da han satte hele Grammy-utdelingen på hodet i februar med den samme låta, med sin levende og åpne framtoning og energiutblåsning, hadde han vunnet. Grammy-showet hans blir sammenliknet med Elvis' legendariske opptreden i «The Ed Sullivan Show» i 1956. Det var da Elvis gjorde svart r&b også til de hvites musikk.

SOM FAR, SÅ SØNN: Enrique Iglesias følger i faren Julios fotspor. Nummer to på Hit40 i dag.