Vivo Carlos

LOS ANGELES (Dagbladet): Latin Grammy-utdelinga i «spanglish»-språklige California, er noe mer enn en manifestasjon på hvor sterkt den latinske musikken og kulturen står i USA i dag. Utdelinga, som viste den latinske musikken i all sin bredde, ble en nytt bevis på at USA er i ferd med å ta sine latinske naboer på alvor. Latinerne er kort og godt blitt en maktfaktor som de må forholde seg til.

  • Mange av USAs - og Europas - heiteste stjerner i dag er de som nettopp sto på scenen i Staples Center i Los Angeles torsdag morgen norsk tid: Jennifer Lopez, Ricky Martin, Christina Aguilera - og selvsagt gammelheltene: Carlos Santana og Ibrahim Ferrer. Santana fikk tre priser under utdelinga, deriblant for årets plate sammen med det meksikanske rockbandet Mana, mens Buena Vista-legenden Ibrahim Ferrer på 73 år fikk prisen for beste nye artist!

Meksikaneren Luis Miguel, som du bør sjekke ut hvis du har sans for Sinatra, fikk også tre priser, mens populære Shakira fra Colombia med bakgrunn fra Libanon ble klappet fram på scenen for å motta to priser. Shakira overgår de fleste av sine skjønne medsøstre i musikalsk substans, og henne får vi garantert også høre mer av i Europa.

  • Latin Grammy er en nødvendighet. I siste vanlige Grammy var det bare sju latinske kategorier. Nå har latinerne fått sitt eget show - i beste sendetid på CBS i USA, som selvsagt også sendes i Latin-Amerika. Ikke rart de som var til stede - fra Antonia Bandereas til superprodusenten Emilio Estefan - hadde problemer med å uttrykke hvor mye Latin Grammy betyr.

- Vi har vært her siden 1492. Det skulle bare mangle at vi ikke hadde vår egen Grammy, sa Gloria Estefan før hun gikk på scenen sammen med Ricky Martin og den aldrende divaen Celia Cruz - med blått hår. For tidenes første Latin Grammy utdeling ble følgelig innledet med en hyllest til den avdøde rytme- og mambolegenden Tito Puente.