VM-gull til Dagbladet-serie

For avdekkingen av lav datasikkerhet i serien «Null CTRL».

PRISVINNERSELFIE: Gullgutta fra venstre: Espen Sandli, Ola Strømman, Audun Aas og Øistein Monsen. Foto: Dagbladet
PRISVINNERSELFIE: Gullgutta fra venstre: Espen Sandli, Ola Strømman, Audun Aas og Øistein Monsen. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Journalistene Linn Kongsli Hillestad og Espen Sandli, utvikler Ola Strømman, Audun Aas og videojournalist Øistein Monsen mottok i dag gull i World Digital Media Awards, i kategorien «Beste datavisualisering» for «Null CTRL»-serien.

Fra før har journalistene vunnet både Skup-prisen og en europeisk pressepris for prosjektet.

Juryen begrunnet prisen med at «Null CTRL» er et «orginalt og provoserende prosjekt med relevante og gjennomtenkte interaktive elementer».

Digitalt fokus - Det er helt fantastisk å gå helt til topps internasjonalt, sier prisvinner Linn Kongsli Hillestad til Dagbladet etter at nyheten ble sluppet.

Prisen er en anerkjennelse av hvordan journalistene har klart å formidle et vanskelig tema ut til mange ved hjelp av den digitale utformingen, noe journalistene fokuserte på helt fra starten av, ifølge Hillestad.

- Vi begynte å tenke på det visuelle veldig tidlig. Da vi skjønte at vi hadde mange funn innenfor ulike samfunnsområder tenkte vi at det kunne være formålstjenlig å illustrere bredden i prosjektet med en omfattende grafikk, i tillegg var video veldig viktig fra oss helt fra begynnelsen av.

Utnytter mediet til sitt fulle Videojournalist Øistein Monsen har stått for den visuelle utformingen av videomaterialet til reportasjeserien og synes det er stort å få internasjonal anerkjennelse for arbeidet de har gjort.

- Det er utrolig hyggelig at «Null CTRL» vinner nok en pris, det beviser bare hvor grundig gjennomarbeidet dette journalistiske prosjektet er.

- Når man formidler denne typen journalistikk på plattformen den er laget i, utnytter man mediet til sitt fulle og kommer gjennom til de det gjelder. Dette er journalistikk for folk flest.

Nyhetsjournalist Espen Sandli vil hylle hele organisasjonens arbeid i utviklingen av «Null CTRL»:

TILGJENGELIG: Teknisk konsulet Ola Strømman og journalistene Linn Kongsli Hillestad og Espen Sandli står bak Dagbladets "Null CTRL"-serie og forteller at de, helt fra starten av, jobbet med den digitale utformingen av prosjektet for å gjøre informasjonen mest mulig tilgjengelig for alle. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
TILGJENGELIG: Teknisk konsulet Ola Strømman og journalistene Linn Kongsli Hillestad og Espen Sandli står bak Dagbladets "Null CTRL"-serie og forteller at de, helt fra starten av, jobbet med den digitale utformingen av prosjektet for å gjøre informasjonen mest mulig tilgjengelig for alle. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Det er en stor ære å få en verdenspris som egentlig hyller hele organisasjonens arbeid på alle nivåer i et så stort prosjekt.

Kritisk til datasikkerheten Gjennom den prisbelønnede reportasjeserien på over 60 saker og tilhørende videoer, avdekket journalistene hvor dårlig sikret det norske datasystemet er.

Journalistene testet alt fra overvåkingskameraer til databaser og kontrollsystemer som ligger åpent på internett, og har blant annet avdekket at over 2000 overvåkningskameraer i norske hjem, butikker, nattklubber og restauranter ligger tilgjengelig på nett.

De fant også ut at over 2500 styringssystemer er koblet til nett med minimal eller ingen sikkerhet. 500 av disse kontrollerer industriell eller samfunnskritisk infrastruktur.

«Verdensmestere» Sjefredaktør i Dagbladet John Arne Markussen er stolt over hva redaksjonen har fått til i en økonomisk presset tid gjennom graveprosjektet «Null CTRL».

- Det er en utrolig stor ære for Dagbladet å motta denne internasjonale prisen, som er det nærmeste en kan komme til å kalle seg verdensmester i journalistikk i mediebransjen.

- Vi er ikke blant de som har mest ressurser, verken nasjonalt eller internasjonalt, men jeg håper at dette kan være en inspirasjon for andre til å se hva som er mulig å få til med fokusert arbeid.

Prosjektet har foregått på tvers av avdelingene i redaksjonen med et stort fokus på den digitale plattformen.

- Dette viser at vi disponerer et av landets sterkeste miljøer for digital journalistikk, mener han.

Fikk konsekvenser Prosjektet fikk store samfunnskonsekvenser og førte blant annet til at flere instanser - som Datatilsynet - varslet regelendringer, Norsis utarbeidet ny veileder og et firesifret antall sikkerhetshull ble lukket.

- Vi har tilbakelagt et år hvor nettopp dette med personvern og datasikkerhet har vært særlig aktuelt i lys av Snowden-avsløringene. Jeg har aldri vært borti en reportasjeserie som har fått såpass store konsekvenser for allmennheten, og da er vi i kjernen av hva journalistikk dreier seg om. Dette er en stor dag for oss.

Internasjonalt forsprang Generalsekretær i Norsk Redaktørforening Arne Jensen er enig i at prisen er et solid bevis på at det er fullt mulig å lage god journalistikk i krevende tider.

- Dette er en stor inspirasjon for norske journalister som alle har noe å lære av Dagbladets prosjekt. «Null CTRL» viser tydelig at redaksjonen mestrer dobbeltøvelsen det er å prioritere rasjonalisering og samtidig utvikle god journalistikk.

Jensen berømmer innovasjonskraften i norske medier som han mener det prisvinnende prosjektet er et tydelig bevis på.

- Det å utvikle innovative digitale plattformer er essensielt for å fange den unge generasjonen som nærmest forventer å få servert denne typen fortellerteknikk. 

 Også VG mottok priser under kåringen i kategoriene «Beste fremragende nye prosjekt» og «Beste leserengasjement» for matsiden godt.no og sjakksatsingen. Jensen mener dette bekrefter at norske medier har et forsprang internasjonalt.

Stem fram årets film

Hvilken film mener du er mest underholdende eller mest rørende? Hvilken film fortjener ros og oppmerksomhet? Hvem fortjener Folkets Amanda?

Stem fram din favoritt i dag!

- Prisene Dagbladet og VG mottar bekrefter et inntrykk som mange med meg har: Norsk journalistikk ligger langt fremme på verdensbasis, ikke minst når det kommer til å utvikle nye digitale plattformer.

 

Dagbladets priser i år:

•Gull for «Null CTRL» i beste dataprosjekt (WAN IFRA)

•Årets IT-Sikkerhetspris «Null CTRL»

• NxtMedia/MBL pris for årets beste  digitaljournalistikk «Null CTRL»

•SKUP-prisen for «Null CTRL»

•Society for news design Scandinavia Beste dataprosjekt for «Null CTRL»

•European Press Prize for «Null CTRL»

•Sølv for artikkelmalen i Dagbladet Pluss (SNDS)

•Sølv for beste plattformopplevelse (på tvers av alle plattformer) for Dagbladet Pluss (SNDS)
•Hederlig omtale for valgboden (SNDS)

•Hederlig omtale for Magasinet (SNDS)

•NTBs språkpris til Dagbladet-journalist Trude Lorentzen

•Årets forbrukerside «Mine innerste hemmeligheter» (MBL)

•Årets nisjenettsted Pressfire (MBL)

•Hederlig omtale for «To Russia with Love» (NONA14)

•«Årets netthode» til Dagbladets utviklingssjef Inge Thorud (Nona14)

•Sølv i «Society of News Design» til Magasinet (SND)Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer