Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

VM i 1954 og slaget i Bern

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTBALL: Ifølge Dagbladet 26.06. var VM-kampen mellom Portugal og Nederland historiens styggeste, fordi dommeren delte ut 16 gule og fire røde kort, mens kampen mellom Brasil og Ungarn i 1954 bare fikk tre røde kort. I et historisk perspektiv er det nok en litt for enkel konklusjon. Med utgangspunkt i Dagbladet, Aftenposten, The Times, The Daily Telegraph og den liberale Der Bünd (Sveits) vil jeg påstå at kampen og nachspielet mellom Ungarn og Brasil i 1954 var verre. Da var Ungarn favoritt med stjernen Ference Puskas og laget hadde vunnet OL i 1952. Skandalen skjedde i kvartfinalen i Bern i Sveits i en grisekamp mot Brasil. Favoritten vant 4-2 uten Puskas, som var skadet. Dagbladet hadde denne overskriften: «Lærkula - roten til alt ondt.» Signaturen «Kel» fortsetter:« VM-turneringen i fotball utarter over alle grenser. Skandalekampen Ungarn Brasil vil sikkert få svære konsekvenser - helt over på det politiske plan. Når tomflasker, steinkasting, knytteneveslag, spytting, utskjellinger, politiklubbing og hærverk skal bli rammen om en fotballkamp, kan man like godt slutte med alt sammen.» Aftenposten rapporterte at «... ungarerne er mer raffinerte enn de primitive og varmblodige brasilianerne, slik at de ungarske forseelsene ble mer listige ...»

SLAGET I BERN var ikke slutt da fløyta gikk. The Times får med dette: «Da kampen var slutt, startet en mini-revolusjon. Den begynte på banen mellom tilskuere, fotografer, politiet og en svermende masse av gale kropper. Etter at lagene hadde sloss i gangen under tribunen, økte intensiteten ... mer politi ble innkalt og forsvant under tribunen.» Den liberale avisa, Der Bünd, hadde denne overskriften: (Schlagerei) «Slaget ». Kampen under tribunen ble beskrevet som et «nachspiel», der Puskas skal ha kastet en flaske i hode på en brasiliansk spiller. Taklampa skal ha blitt ødelagt og både spillere og ledere gikk inn i bussen etterpå med plaster i ansiktene. Ifølge Aftenposten skal «200 politimenn med revolvere være tilstede i og omkring banen (når Ungarn møter Uruguay i semifinalen). Når fløyten går for full tid, vil 70 mann omringe garderoben, mens 15 mann skal være vakt for dommeren.» Det ble ingen gjentakelse.VM i mannsfotball var ingen stor mediebegivenhet i 1954. Derfor skal det bare ha vært én norsk journalist i Sveits. Ifølge The Daily Telegraph kan spillet oppsummeres mer som en boksekamp enn som fotball.