SYNGER UT: President Donald Trump raser mot den anonyme kronikken i New York Times, og sier avisen «ikke vil ha noe mer å skrive om når hans presidentskap er over». Video: CNN Vis mer Vis mer

Trumps siste skandale

VM i kildevern

Da vi ikke lenger trodde det kunne bli galere, ble det nettopp det.

Kommentar

Donald Trumps angrep var bare en tweet unna straks det oppsiktsvekkende oppslaget i New York Times ble kjent. I en artikkel i avisa skriver en ansatt i en høy posisjon i Trumps administrasjon anonymt at presidenten er utilregnelig, og at en «motstandsbevegelse» blant presidentens nærmeste er organisert for å forhindre at presidentens villeste innfall blir satt ut i live. Trump ble forståelig nok rasende, og hans svar var sånn:

- Hvis denne FEIGE, anonyme personen virkelig finnes, så må New York Times, av nasjonale sikkerhetsgrunner, umiddelbart overgi ham/henne til myndighetene.

Presidenten går i strupen på budbringeren, fyrtårnet blant amerikanske aviser, og forlanger at avisa sier hvem forfatteren av artikkelen er. For New York Times er saken like enkel som den er komplisert. Paragraf 1 i pressens grunnlov er kildebeskyttelse. I et demokrati skal alle kunne gå til pressen for å varsle om kritikkverdige forhold, uten å få sin identitet blåst. Kildevernet er hellig, og hvis nødvendig går ordentlige redaktører i fengsel for å forsvare den.

Samtidig er presset for å finne kilden til artikkelen nå enormt. Fra Trumps side er det all grunn til å tro at jakten på den utro tjeneren er i full gang, noe også hans tweet i sakens anledning tyder på. Fra kolleger i pressen er konkurransen for å finne artikkelforfatteren stor, og spekulasjonene om hvem det kan være er mange, en kortliste inneholder 13 navn. I New York Times er det lederavdelingens redaktør som fikk tilbudet om artikkelen, og vi må tro han har konsultert i hvert fall sjefredaktøren før publisering. Men ikke så mange andre - hvis noen i det hele tatt.

Det er altså selve eksponenten for det Trump kaller «falske nyheter» som er under press etter å ha brakt til torgs det mest oppsiktsvekkende av alt det oppsiktsvekkende som har kommet fra Donald Trumps hvite hus. New York Times har meldt seg på i mesterskapet VM i kildevern. Det er et mesterskap avisa må vinne. Det handler om troverdighet. For ikke noe er viktigere i Trumps tid, enn den seriøse pressens troverdighet.

Vi må tro at New York Times har kontroll på sin publiseringspolicy. For også denne historien rundt Trump er egentlig for god til å være sann. En sentral medarbeider som deler presidentens overordnete politiske målsettinger skriver anonymt i landets ledende avis at presidenten er ko ko, gal, og må beskyttes mot seg selv.

Artikkelen kom på trykk bare et døgn etter at utdrag stjernereporteren Bob Woodwards bok, Frykt, om Trumps hvite hus, ble kjent. I boka siteres Trumps stabssjef, John Kelly, på at han bor i «Crazytown», og at han mener Trump ikke er noe mindre enn «en idiot». I denne anledning - nettopp denne - minner vi våre lesere om at Trump har omtalt seg selv som «et veldig stabilt geni».

Vi får et inntrykk av at det rakner i Trumps hvite hus. Hvis det skulle skje er det desto viktigere at pressen står rakrygget og stødig.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.