VM i Moskva

I dag skal Rivaldo, Ronaldo og Ronaldinho lede an i brasiliansk gledesfotball på finalefesten i Yokohama, og den trioen vil nok sørge for at Tysklands målmann Oliver Kahn må mobilisere det beste han kan.

  • Da Russland atter tapte ansikt i VM for tre uker siden, regnet det heldigvis trøstesløst, og potensielle bråkmakere trakk heller inn og drakk i Moskva. Tretjakov-galleriet ble derfor et bedre sted å ta veien, og i avdelingen for 1900-tallskunsten ved Gorkij-parken var det nesten folketomt. I rom 16 skjønte jeg mer av russernes sorg over tapet, og at også russiske billedkunstnerne kan være like fotballfrelste som Brasils syngende aficionados Jorge Ben og Chico Buarque. I sal 16 ser man at Josef Tsjaikovs bronseløper dribler den like metalliske keeperen, i en skulpturell duell fra åra 1928- 38. Den dynamiske duoens møtepunkt er ballen, og forwarden har bare å putte den i mål. Eller blir det en like håpløs avblåsning som vi så da Spania ble frastjålet seieren forrige helg?
  • Kanskje keeperen er heldigere i Aleksandr Dejnekas langstrakte maleri på veggen? Målmannen kaster seg i hele sin Kahn-lengde, og med blikket festet mot lærkula. Spillerne i bakgrunnen ser spent mot ballen, som en av dem nettopp har beinet mot goalen. Dejneka signerte sitt kjente bilde i 1934. Det var mange år før keeperfantomet Lev Jasjin fra Dinamo Moskva og Russlands landslag skulle imponere en hel verden. Jasjin ble valgt til Europas beste spiller i 1963. Men målmannen med tilnavnet «Tiger'n» hadde sikkert gode forgjengere i buret, og sto som den berømte billedkunstneren på skuldrene til sine forbilder i russisk og utenlandsk kunsthistorie.
  • Monteringen i museet, med skulpturen og sokkelen plassert på en trepalle, tyder på at museumskuratoren har nesten like stor sans for VM-sporten som dens kunstneriske fortolkere. For maken til tematisk samforstand og visuelt vekselspill. Den bygger opp under fotballsportslig utfoldelse i maleri og skulptur med innsikt om denne idrettens vesen.
  • Regnet fortsatte å gråte over Moskva. Dagen etter skinte sola da Senegal og Sverige gjorde golden goal-innspurten på uteserveringen ved Kreml, men også den kampen er historie nå. Og uansett om dagens finale går Tysklands taktiske middelvei, så vil Dejneka og Tsjaikov spille videre på topp under taklyset i Tretjakov-galleriet. Nesten lik lekne brasilianere i sin glede - alegria - på den grønne grasmatta.