FOTBALLFEBER: Brødrene Benito og Giuseppe Panini etablerte Panini i Modena i 1961. Familiebedriften har fortsatt hovedsete i den italienske byen. De introduserte sitt første VM-hefte med samlemerker til turneringen i Mexico i 1970. Resten er historie. Foto: Camillo Lingan
FOTBALLFEBER: Brødrene Benito og Giuseppe Panini etablerte Panini i Modena i 1961. Familiebedriften har fortsatt hovedsete i den italienske byen. De introduserte sitt første VM-hefte med samlemerker til turneringen i Mexico i 1970. Resten er historie. Foto: Camillo LinganVis mer

I dag åpner VM i Russland:

VMs klisterhjerner

For noen av oss er årets mesterskap allerede limt til hukommelsen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

VM i fotball 1990. Caniggia, Maradona og Schillaci herjer i Italia. Gazzas tårer. I Molde sitter en gutt på trappa utenfor inngangsdøra til huset sitt. Det samme gjør en pjokk på Trasop. Begge venter på fedrene sine, i håp om at de har kjøpt med seg en pakke eller to med VM-klistremerker.

I hver av de gylne pakkene åpenbarer det seg fem spillere fra mesterskapet. De river utålmodig opp emballasjen, studerer dem en etter en, før de limer dem møysommelig inn i Panini-heftene sine.

Det er en fabelaktig følelse å veie albumet i hendene, kjenne det bli tyngre og tyngre, etter hvert som det får flere merker i seg.

Men samlingen er langt fra komplett. Mange åpne felter lyser fortsatt opp de løvtynne, glansede sidene, skjørt bundet sammen av to små metallstifter. Den minste uforsiktighet kan medføre skade. Rifter, løsnede ark, stygge bretter i omslaget: Resultater av brå klistring, overivrig blaing, hensynsløs oppbevaring i skolesekken.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn