KOMMENTARER

Søvnproblemer:

Voggesang for voksne med søvnproblemer

Søvn er blitt vår tids heftigste statussymbol.

SOVESYKE: Mangel på søvn er et tidstypisk problem alle snakker om og mange skriver bøker om.
SOVESYKE: Mangel på søvn er et tidstypisk problem alle snakker om og mange skriver bøker om. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Søvn er ikke lenger noe man bare har, får eller gjør. Søvn er blitt symbolet på kroppskontroll, på linje med slanke midjer og pene tenner. I USA utgis det hyllemeter med bøker om hvorfor og hvorledes man må legge inn et gitt antall timer på puta med lukkede øyne og regelmessig pust hver natt.

På det norske markedet finnes det stort sett seriøs søvnlitteratur av høy kvalitet. Titler som «Bedre søvn», «Søvnsykdommer» og «Ungdomssøvn» er signert Bjørn Bjorvatn ved Bergen søvnsenter, Norges mest kjente senter for behandling av søvnvansker. Han har doktorgrad innenfor søvnforskning, og forteller nøkternt om symptomer og behandling.

I tillegg finnes selvhjelpsbøker beregnet på foreldre med søvnløse unger, for tilfeller der lange eventyr og beroligende voggeviser for lengst er oppbrukt. Men søvnløshet rammer ikke bare barn. Voksne som helst vil sove uten å ty til reseptbelagte sovepiller, trenger mer håndfaste oppskrifter enn kveldsyoga til new age-musikk.

Alle vet jo at voksne trenger sju timers sammenhengende søvn per natt, og at mangelen på dette over tid svekker immunforsvaret og øker stressnivået. Evnen til læring blir dårligere, produktiviteten på jobben synker og risikoen for ulykker i trafikken øker. Så hvorfor kan vi ikke bare sove, for svingende?

Det betraktes som et sikkert trendsignal at årets nobelpris i medisin gikk til tre amerikanske forskere for deres studier av «molekylære mekanismer som styrer cirkadiske rytmer», dvs. forskning på vår biologiske klokke og døgnrytme. Søvnforskning er et hett tema. Og det skyldes ikke bare vår moderne hang til elektroniske duppeditter som lyser forlokkende på nattbordet. Søvnløshet fantes også før smarttelefoner og nettbrett angivelig forstyrret vår evne til innsovning. Søvn er et mysterium, ifølge Yale-professor Meir Kryger som har behandlet mer enn 30.000 pasienter for søvnløshet og nettopp har utgitt boka «The Mystery of Sleep», der han hevder at «Ingen har vært i stand til å forklare med sikkerhet hvorfor alle livsformer trenger søvn».

Noen har prøvd med mindre hell. I fjor kom den berømte gresk-amerikanske redaktøren og forretningskvinnen Arianna Huffington – hun med The Huffington Post – ut med bestselgeren «The Sleep Revolution: Transforming Your Life, One Night at a Time». Der maler hun ut om at én times søvnmanko i uka øker risikoen for hjerteinfarkt. Mindre enn åtte timers nattesøvn i døgnet kan medføre kreft, diabetes, fedme, elendig sexliv, forfall i utseende, prestasjoner, humør. Skremsel nok til å utløse mareritt – eller søvnløshet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer