DEBATT

Debatt: Livskompetanse

#voksenpoeng i livets spill

Er det noe som driver meg inn i de gretne eldre konservatives sirkler, så er det hashtaggen #voksenpoeng.

GUTTA I RØYKEN: Unge gutter med snadde i kjeften i hine hårde dager. Her ble det nok masse voksenpoeng på en gang, men tidene har forandret seg. Foto: A. E. Andersen / NTB Scanpix
GUTTA I RØYKEN: Unge gutter med snadde i kjeften i hine hårde dager. Her ble det nok masse voksenpoeng på en gang, men tidene har forandret seg. Foto: A. E. Andersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

For dere som er ukjente med begrepet, så er det folk, gjerne godt over myndighetsalderen, som kanskje til og med kan kjøpe sprit (eller er over pensjonsalderen til gymnaster), som distanserer seg fra sin egen helt vanlige livskompetanse ved å ironisk eller ei tildele seg «voksenpoeng».

Ting som gir deg voksenpoeng inkluderer huslån, å google oppskriften på berlinerkranser, å bli glad for å bli bedt om leg på polet, å trene om morgenen, å bestille forsikring, å drive julevask, å spise sunt på fredagskveldene, å legge seg tidlig og å være gravid. Blant annet. Begrepet er blitt så utbredt hos folk rundt ca. min generasjon at det er blitt brettspill av det:

«Voksenpoeng er spillet for deg som ikke er helt sikker på om du virkelig er voksen… Spillet inneholder over 300 treffsikre, morsomme spørsmål som du kommer til å kjenne deg igjen i», reklameres det med. Her er vi ved kjernen i det hele: «Som du kommer til å kjenne deg igjen i». For det er helt vanlig at du får til dette her.

Det øyeblikket du har grunnleggende livskompetanse eller er kommet til vanlige livsfase-endringer har du ikke fått poeng. Voksenhet er ikke en sløyfe du får utdelt når du har oppnådd en ny highscore. Dette her er noe som er beint fram forventet av deg fordi tida, uunngåelig, har gått fra da du ble født. Og vi trenger strengt tatt ikke infantilisere oss særlig. Det gjøres allerede av generasjonene over oss.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer