Voksenpophelvete

Men platehøsten er heldigvis mer enn Kurt og Ali.

• Sjekk om dine favorittartister gir ut plate i høst

KOMMENTAR: Og jeg som håpet at geriatrikertrenden fra 2006 skulle bli et unntak. Et blikk på lista over høsten plateutgivelser bekrefter derimot trenden fra i fjor: den norske platehøsten er dominert av menn og kvinner som slo igjennom på åtti/nittitallet - samt en og annen Idol-artist pushing thirty.

Den eneste ungsauen blant de potensielle kommerstriumfene er Idol-Ali. En gutt som i en alder av 18 år i fjor uttalte at han nå hadde lært at de fleste gode melodier allerede er skrevet.

Det lover jo godt for framtida.

DET SER ALLEREDE ganske mørkt ut. På VG-listas Topp 5-liste er artistgjennomsnittalderen godt over femti og i mai rapporterte Dagens Næringsliv at den norske platebransjen har valgt å slutte å markedsføre mot ungdom. De føler rett og slett ikke at de når fram lenger og foretrekker å bruke penger på de nedlastingshemmede førtiåringene.

PÅ DEN ENE SIDE kan man kanskje si at platekjøperne får som fortjent, på den annen side ser det - etter utgivelsesliste å dømme - ikke akkurat ut som om platebransjen prøver å nå ungdommen heller.

For hvordan skal egentlig Jan Eggum, Ole Paus, Henning Kvitnes, The Aller Værste og Anne Grete Preus appellere til trettenåringene som gikk mann av huse for å brette ut tenåringsangsten til My Chemical Romance på Hove?

HELDIGVIS HAR vi utlandet. Riktignok dominerer samboerpopen øverst også i det internasjonale kommers-skiktet, men i tillegg til de unge gamle (Katie Melua, 22), har man de pur unge (Tiny Masters of Today, 13 og 10),de unge gale (Devendra Banhart, 26), de unge geniene (Alicia Keys, 27), de unge veteranene (The Donnas, 28) og de wannabe-unge (Jennifer Lopez, 38).

Årets platehøst er både glamorøs og traust. Foto: Scanpix
Årets platehøst er både glamorøs og traust. Foto: Scanpix Vis mer

OG DA ER det vel egentlig greit at storselgeren likevel kommer til å bli gode gamle Bruce Springsteen?

• 
Høstens plateslipp finner du på Dagbladet.no

Voksenpophelvete