Voksne som lokker til seg barn

Sjeldent god og pedagogisk tegneserie om overgrep.

ANMELDELSE: Det er sjelden en barnebok er en pageturner nærmest fra første side. For en voksen leser riktignok. Men det er tilfelle med Sofia Malmbergs debut «Elin under havet». Det er en tegneserieroman om grooming, og det er tegningene som har en så sterk virkning.  

Grooming er et nokså nytt internasjonalt ord, som på norsk har blitt foreslått oversatt med lokking. Eller barnelokking, for det dreier seg om voksne som lokker til seg barn i den hensikt å ha sex med dem - ofte via nett.

Det er tilfelle med Elin. Hun er i tolvårsalderen og et ensomt barn, med en far og en mor som er i overkant travle og selvopptatte, selv til moderne foreldre å være. Elin har ingen venner, og melder seg på et nettforum for kampsport. Der hun får kontakt med treneren Andrè. Vi skjønner raskt hva som kommer til å skje. Andre er grei. Han gir ensomme Elin komplimenter og tilbyr gratistimer i kampsport. Hun takker nokså nølende ja. Han tilbyr henne massasje. Da er det gjort.  

Det har kommet mange bøker for barn,- og unge med denne tematikken.

Men «Elin under havet» skiller seg ut. Kanskje fordi Malmberg bruker så enkle grep og virkemidler. De dystre svart/hvite tegningene er like effektive og stramme som de er skremmende. Og veldig uttrykksfulle. 

Ensomheten hennes er vist kun med et blikk på nettsiden «0 venner. 0 meldinger. 1 innlegg i forumet». Den ene er selvsagt Andrè. Han er kun vist med torsoen, et sted bare bena, et annet sted overkroppen. Selve overgrepet er tegnet i skygger: Elin som ligger på massasjebenken. Han som bøyer seg over henne. Neste tegning er helt svart. Det har en uhyggelig sterk virkning, skremmende vil jeg si. Og et tips til andre forfattere som har det med å meske seg i de sterkeste effekter.    

Kamp mot indre demoner Overgrepet skjer nokså tidlig i boka. Resten av boka handler om hva som skjer inni Elin etter overgrepet. Det er en kamp mot indre demoner, bokstavelig talt. Malmberg synes inspirert av japansk tegneseriekunst. Elin kjempe mot drager og uhyrer, hun drukner. Akkurat denne del av fortellingen blir vel dominerende - og boka hadde ikke blitt dårligere om hun kuttet visse av disse scenene. Men hva vet jeg? Kanskje denne actionaktige delen av boka fenger unge lesere.  

Det er en dyster ungdomsbok dette, også ment til skrekk og advarsel mot snille voksne vil jeg tro. Samtidig er det et budskap her. Elin tar opp kampen mot villdyrene, og vinner. Sånn sett er det er en pedagogisk bok. Men det er sjelden pedagogiske bøker har så høy kunstnerisk kvalitet som denne.