Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Wild Wild Country»

Vokste opp i sexkulten: - Om natta var de som parende bavianer

Noa Maxwell (46) deler sin historie om hvordan det var å vokse opp i kulten som dyrket sex og forgiftet mennesker.

TRAILER: «Wild Wild Country» er Netflix' dokumentarserie som tar deg med på innsiden av den amerikanske sexkulten til Bhagwan Shree Rajneesh. Video: Netflix Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mange har blitt kjent med den kontroversielle indiske guruen Bhagwan Shree Rajneesh og hans følgerskare gjennom Netflix-serien «Wild Wild Country».

KULT: Følgerne til den indiske guruen Bhagwan Shree Rajneesh Sannyasins, har samlet seg i Bhagwansenteret i Margarethenried i Tyskland i august 1981. FOTO: NTB Scanpix
KULT: Følgerne til den indiske guruen Bhagwan Shree Rajneesh Sannyasins, har samlet seg i Bhagwansenteret i Margarethenried i Tyskland i august 1981. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Netflix-dokumentaren forteller historien om hvor galt det gikk da kulten skulle etablere seg i USA på begynnelsen av 80-tallet, og endte opp med å gjennomføre et av de største bakterieangrepene i USA. Det er en historie spekket av kontroverser, valgfusk, sexorgier, bombeangrep og drapsforsøk.

Flyttet til India

Nå forteller engelske Noa Maxwell (46) sin historie til The Guardian.

Han er et av barna som opplevde kulten fra innsiden - og som levde tett på menneskene som portretteres i den populære Netflix-serien «Wild Wild Country».

Maxwell var bare fire år da hans bohemske middelklasseforeldre ble lei av London-livet og flyttet til en gård på landsbygda i Herefordshire.

Der drev de med selvberging. Men etter et brev fra en venn bestemte de seg for å besøke guruen i Poona i India, og fikk der se kulten på nært hold.

«Sannyasins» kalte følgerne seg, og de fulgte et budskap om frihet til å tenke og uttrykke seg, og om åpen og fri seksualitet. Familien blir overbevist.

Etter å ha solgt gården, flyttet foreldrene med Maxwell og hans yngre bror til India, til guruens ashram (hinduistisk form for klostervesen, journ.anm.).

Nye navn

Der fikk barna nye navn. Noa Maxwell ble Swami Deva Rupam. Og kjernefamilien ble straks brutt opp: Maxwells mor bodde på et sted i ashramen, og faren på et annet.

Mens barna ble plassert i en egen hytte for seg selv, en åttekantet bambushytte med køyesenger. Der var det barn fra Australia, USA og Tyskland.

- Vi hadde vært en nær, 70-talls middelklassefamilie. I løpet av veldig kort tid var den familien revet i stykker, sier Maxwell til The Guardian.

Han begynte på en slags «skole», drevet av en av kvinnene der, men lærte verken å skrive eller regne i løpet av de neste fire åra.

Men Maxwell lærte helt andre ting: Han lærte å røyke. En gang ble han stein fordi han ved en feiltagelse spiste en hasjkake. Og han husker da han drakk seg full, ti år gammel. Barna hadde fått tak i en øltønne og helte det i seg.

- For første gang ble jeg skikkelig full. Da begynte jeg å hyle etter mora og faren min, jeg ville bare ha dem hos meg, sier Maxwell, som i dag mener at det å ikke ha grenser gjør verden til et skumlere sted.

Voldsorgie

I Netflix-dokumentaren vises blant annet et klipp fra en tysker som har filmet det som ser ut som en voldsorgie inne i et polstret rom.

Maxwell så ikke dette, men opplevde mange forstyrrende opplevelser. Han visste at foreldrene hans hadde flere sex-partnere. Og han var fullt klar over at folk rundt ham hadde sex.

- Du kunne høre at folk hadde orgasmisk sex hele tiden. Om natta var de som parende bavianer, sier han.

Maxwell husker selv Rajneesh, og skjønner at folk falt for karismaen hans.

- Men jeg mener at han utvilsomt var dypt skyldig, han passet ikke på sine folk, og skadet mange enormt, sier han.

I løpet av de fire åra som familien bodde i India, fikk kulten stadig større problemer med indiske myndigheter. Rajneesh og følgerne hans bestemte seg for å flytte til USA, til Oregon.

Rancho Rajneesh

WILD WILD COUNTRY: Rajneeshs følgere kledde seg i oransje klær og bodde alle på Rancho Rajneesh. Fra Netflix-filmen «Wild Wild Country». Foto: Netflix
WILD WILD COUNTRY: Rajneeshs følgere kledde seg i oransje klær og bodde alle på Rancho Rajneesh. Fra Netflix-filmen «Wild Wild Country». Foto: Netflix Vis mer

Her vil guruen bygge opp sin egen by, Rajneeshpuram. Han slår seg ned ved en ranch som han gir navnet Rancho Rajneesh.

Ranchen strekker seg ut over et område på rundt 260 kvadratkilometer. Her bor ikke bare guruen, men også alle de som har valgt å følge ham til Oregon. De arbeider gratis, og kler seg i like, oransje kapper.

Netflix-dokumentaren «Wild Wild Country» tar i hovedsak for seg tida etter at Rajneesh og kulten hans flyttet til USA, og konfliktene som blusset opp mellom kulten og lokalsamfunnet. Maxwell var ikke klar over alle konfliktene da han vokste opp.

Biologisk terrorangrep

Han husker imidlertid at de utenforstående ble framstilt som fiender. Som «dumme, konvensjonelle, konservative mennesker», forklarer Maxwell.

Det er i ettertid blitt kjent hvordan utvalgte grupper fra Rajneeshs kult i skjul hadde forgiftet minst 700 mennesker. Det skulle gå inn i historien som det største biologiske terrorangrepet i amerikansk historie.

Blant annet skal gruppa ha spredt potensielt farlige bakterier i en matbutikk i byen The Dalles, i et forsøk på å vippe et lokalvalg i Rajneesh-samfunnets favør. Andre forsøk på å påvirke valget gikk ut på å busse inn mengder av hjemløse for å utnytte stemmene deres, og å bedrive elektronisk avlytting.

I front for udådene sto blant andre Rajneeshs nestkommanderende, Ma Anand Sheela. Hun ble seinere dømt til 20 års fengsel for ugjerningene.

Fulgte mora

Maxwell bodde ikke lenger ved ashramet da disse hendelsene fant sted. Men han forteller at han husker Sheela, som ei morsom og kul dame med selvtillit.

Men også at hun kunne være nådeløs, og at det var helt tydelig at hun hadde makt. Det hadde han hørt fra foreldrenes sine, forteller han.

Det var mora som til slutt fikk nok og ville ut av kulten. Hun flyttet tilbake til Norfolk i England. Faren ville bli. Maxwell og broren fikk så valget: hvem ville de være hos?

Han valgte å bli hos mora, gå på skolen og lære ting.

BARNA I KULTEN: Det var flere barn som vokste opp i kulten. Her møter Rajneesh den fire år gamle Ko Hsuhn, dattera til en av Rajneeshs følgere. Foto: NTB scanpix / AP Photo / Bill Miller
BARNA I KULTEN: Det var flere barn som vokste opp i kulten. Her møter Rajneesh den fire år gamle Ko Hsuhn, dattera til en av Rajneeshs følgere. Foto: NTB scanpix / AP Photo / Bill Miller Vis mer

Han sier selv at det var akkurat riktig tidspunkt han valgte å forlate kulten på. Hadde han blitt lenger, sier han at avstanden til den virkelige verdenen ville ha blitt for stor.

Han tror det ble enda vanskeligere for de barna som ble værende lenger i kulten å assimilere seg, og at disse derfor har endt opp enda lenger ute i periferien.

Så seg selv på film

Maxwell er i dag gift, har tre barn, og arbeider som coach, eller rådgiver. Han har også jobbet som skuespiller. Han forteller at han har vært gjennom en god del terapi opp gjennom åra, for å takle ettervirkningene av en barndom uten grenser. Men han har også brukt det han har opplevd til å forstå andre mennesker bedre, sier han.

Bare én gang har han opplevd å møte sitt gamle jeg i døra.

Selv om han hadde lagt tida i kulten bak seg, bar Maxwell fremdeles navnet Rupam - et navn han beholdt i lang tid, som en gest til faren sin, som stadig var medlem i kulten. Men han havnet ofte i trøbbel, og syntes det var vanskelig å eksistere i den virkelige verden.

Bestemora hans betalte derfor for at han kunne få begynne på en vegetariansk hippie-privatskole, hvor han ble oppmuntret til å begynne med skuespill.

En dag kalte rektoren på skolen inn til et hastemøte fordi det skulle komme en farlig sexkult til byen. De viste fram en advarselsvideo, og det første bildet som lyste opp på skjermen var et bilde av Noa Maxwell.

Heldigvis for ham var det ingen som kjente ham igjen, fordi han hadde så vilt hår, og var blitt så mye eldre.

TRAILER: Da Mendez-brødrene dukket opp på nasjonal tv for å brutalt ha drept foreldrene sine i Beverly Hills, ble historien deres en nasjonal besettelse. Nå kommer sannheten fram i lys om hva som egentlig skjedde da kameraene ble skrudd av. Video: Law & Order True Crime Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!