Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vokste opp som ekte hippiebarn

Sven Nordins danske kone i filmen «Sønner av Norge» vokste opp i hippiekollektiv med fri sex.

VIKTIG FILM: Sonja Richter og Sven Nordin spiller et hippie ektepar i filmen «Sønner av Norge». Begge beskriver den som alvorlig morsom og viktig. - Vi møter en familie som går i oppløsning, sier de til Dagbladet. Foto: Anders Grønneberg
VIKTIG FILM: Sonja Richter og Sven Nordin spiller et hippie ektepar i filmen «Sønner av Norge». Begge beskriver den som alvorlig morsom og viktig. - Vi møter en familie som går i oppløsning, sier de til Dagbladet. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDVIKA (Dagbladet): «Sønner av Norge» er en film som viser en brytningstid som bare ligger en generasjon tilbake:

Ei tid Sven Nordin og Sonja Richter husker med blandede følelser.

Hippiepar Sven Nordin (55) spiller fritenkeren og hippien Magnus, mens danske Sonja Richter (37) gestalter hans andre, og yngre kone, Lone.

- Jeg får håpe jeg er en bedre far enn han jeg er i filmen, sier Nordin.

Familie går istykker Han beskriver «Sønner av Norge» som en viktig film om ungdomsopprør og et tidsbilde på perioden for om lag 35 år siden.

Men det er også en film om en familie som går i stykker, om løsrivelse og en sønn på vei inn i puberteten og en far som aldri kommer ut av den.

HIPPIEFAMILIEN: Her ser vi Sonja Richter i midten med noen av sine søsken og halvsøsken. Foreldrene praktiserte fri sex i kollektivet. Foto: Privat
HIPPIEFAMILIEN: Her ser vi Sonja Richter i midten med noen av sine søsken og halvsøsken. Foreldrene praktiserte fri sex i kollektivet. Foto: Privat Vis mer

- Det er ikke en feelgood-film.

Opp-og nedturer Den er morsom, men til tider også skikkelig svart. Som en berg-og-dal-bane som tar deg på mange turer opp og ned - og som gjør deg både trist og glad, sier Sven Nordin.

Da han så filmen for første gang i Haugesund, ble han både lettet og glad.

- Jeg grudde meg skikkelig, men ble veldig positivt overrasket, sier han.

Soss eller frik Han beskriver 70-tallet som ei tid med sterke motsetninger, løssluppenhet, politisk engasjement og ungdomsopprør.

- Enten var man radikal, eller konservativ. AKP ml-er eller borgerlig, soss eller frik. Jeg var frik, sier Nordin.

PÅ FEST: Her ser vi Sven Nordin på fest en gang midt på 70-tallet. Jeg var friker, sier han. Foto: Privat
PÅ FEST: Her ser vi Sven Nordin på fest en gang midt på 70-tallet. Jeg var friker, sier han. Foto: Privat Vis mer

Han viser oss falmede bilder av varierende lang hårlengde og gjerne spillende på gitar.

- Filmen tar tidskoloritten på kornet. En viktig film og en nær fortid, sier han.

Forbannet på foreldrene Sonja Richter falt lett inn i rollen som kona til fritenkeren Magnus.

Hun er selv et barn av utsvevende hippieliv, med foreldre i kollektiv som praktiserte løssluppen sex og fri oppdragelse.

- Jeg er fremdeles forbannet på mine foreldre. Deres opprør mot det rigide 50-tallet gikk altfor langt. Og rammet oss som var barn, sier Richter.

Fritt liv Hun vokste opp langt ute på landsbygda med en gruppe forfattere, lærere og intellektuelle.

Der dyrket de sin mat, levde et fritt liv og fikk en masse barn - over familiegrensene.

- Jeg har en bror som er like gammel som meg. Ingen tvilling, men min far fikk to barn med to kvinner nesten samtidig, sier Richter.

Kjønnshår og lim Dagens samfunn er sterkt seksualisert med kroppsfiksering. Det handler om å vise seg fram vellykket, slank og pen.

- Men det er også en tilknappethet i dag. Du ser aldri en bar pupp i parken eller på stranda, sier Nordin om den velfriserte virkeligheten.

Han forteller at da de skulle filme noen naturistscener, måtte man lime kjønnshår på kvinnene.

PÅ KINO: I går var de sammen på kino for første gang for å se filmen, Sven Nordin (far), punkesønnen i filmen, Åsmund Høeg og moren Sonja Richter.
PÅ KINO: I går var de sammen på kino for første gang for å se filmen, Sven Nordin (far), punkesønnen i filmen, Åsmund Høeg og moren Sonja Richter. Vis mer
PUNKEBAND: Far og sønn, hippie og punker, bestemmer seg for å gi faen - og ender opp å spille i samme band. Foto: Fra filmen
PUNKEBAND: Far og sønn, hippie og punker, bestemmer seg for å gi faen - og ender opp å spille i samme band. Foto: Fra filmen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!