Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

Vokter sin feite sparegris

Maktkampen i internasjonal fotball dreier seg om penger; ufattelig mye penger.

PENGENE SATT LØST:  Da FIFAs president Joseph Blatter skulle holde sin pressekonferanse i forbindelse med det ekstraordinære møtet i FIFA-komiteen i Zürich i juli, kastet den britiske stuntkomikeren Simon Brodkin penger på Blatter. Et bilde som betegnet situasjonen i FIFA. Foto: EPA / NTB Scanpix
PENGENE SATT LØST: Da FIFAs president Joseph Blatter skulle holde sin pressekonferanse i forbindelse med det ekstraordinære møtet i FIFA-komiteen i Zürich i juli, kastet den britiske stuntkomikeren Simon Brodkin penger på Blatter. Et bilde som betegnet situasjonen i FIFA. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvem hadde trodd at det til slutt ble sjefen for den så ofte utskjelte internasjonale olympiske komité (IOC) som leste teksten for verdens fotballpamper? IOC-sjef Thomas Bach har lenge vært blant de mest kritiske til hvordan fotballsjefene har ødelagt sporten sin. Da hele toppsjiktet i FIFA forsvant sist helg, var han nådeløs mot dem som har latt 79-årige Sepp Blatter få sitte så lenge med makten:

- Nok er nok. Vi håper at alle i FIFA endelig skjønner at de ikke kan være passive, sa Bach, før han kom med et råd til de som overtar kontrollen over fotballens mange milliarder:

- Dere må reagere kjapt. Snart blir det umulig å skille mellom FIFA sin troverdighet og selve fotballens troverdighet, advarte Bach.

Men holder slike formaninger til å motstå alle fristelsene?

FOR I REKKEN av mer eller mindre avslørte FIFA-pamper som det siste halvåret er sendt bort i skam, er det lett å miste oversikten om du ikke husker det gamle etterforskertrikset: Follow the money! Akkurat det har ikke vært lett i en sport som helst har holdt forretningene for seg selv, men det siste FIFA-regnskapet gir deg i hvert fall et sikkert tips. Her skal du tenke stort.

Det gjorde den unge sveitsiske ishockeylederen Joseph Blatter da han kom i lære hos den forrige FIFA-presidenten Joao Havelange midt på 1970-tallet. Med den geskjeftige advokat Havelange som sjef ble fotball både en global og høyst personlig forretningsidé. Mens de to utviklet verdens vakreste spill som jordas felles handelsplass, spant Havelange og Blatter et nett over hele kloden med seg selv i midten med full kontroll. FIFA fikk 209 medlemsland, der prinsippet om en stemme pr. land bandt stadig flere nasjonale forbund direkte til toppledelsen. For FIFA fikset etter hvert de store TV -og sponsorpengene, FIFA spanderte systematisk på alle og FIFA-gutta visste virkelig å feste. Da Havelangt ble valgt til president hadde bevegelsen et årlig overskudd på et par millioner kroner. Rett før Blatter ble gjenvalgt i det samme vervet i våres, leverte han et 2014-regnskap med en omsetning på mer enn 45 milliarder kroner, et overskudd på 2,7 milliarder og enda 12 milliarder på bok. Er det noe rart at det fortsatt er nok av fotballedere som gjerne blir med og vokter sparegrisen?

Eller som den korrupsjonstiltalte fotballbossen Jack Warner forteller fra pampeveldet i den Dagblad-serien om FIFAs svik som starter i dag:

- Det finnes folk her som føler at de er frommere enn andre. Om de føler de er fromme, mine venner, hvorfor ikke åpne en kirke. Vår business er vår business.

DET ER DISSE PAMPENE som nå utfordres av IOC-president Thomas Bach, og de er mange. På FIFA-kongressen seint i mai var Sepp Blatters posisjon så knusende overlegen at motkandidaten, den jordanske prins Ali, trakk seg etter første valgrunde. Det hjalp ikke at amerikanske og sveitsiske rettsmyndigheter allerede var i gang med å taue inn prominente FIFA-ledere for korrupsjon; det gamle regimet var fortsatt ikke til å rikke. Til det hadde for mange for personlige interesser filtret inn i Blatters eget nett.

Et snaut halvår seinere er FIFA-president Blatter ferdig sammen generalsekretær Jerome Valcke. Det samme er muligens Michel Platini; stjernespilleren som skulle redde fotballen, men som foreløpig har nok med å redde seg selv.

DET VERSTE er at de som nå rykker inn som sparegrisens fremste voktere, sliter med eget omdømme. Sepp Blatter er i praksis erstattet med Issa Hayatou, en godt voksen gymlærer fra Kamerun som er beskyldt for å ha solgt stemmer til korrupte VM-arrangører. I Europa blir Michel Platini etterfulgt av Angel Maria Villar Llona, spanjolen som selv nektet å vitne for den FIFA-kommisjonen som skulle finne ut om verdensmesterskapene til Russland og Qatar også ble fikset med kjøpte stemmer.

Til sammen øker det kravet om en ny uavhengig granskingskommisjon for å finne ut hva som egentlig har skjedd de siste åra i den innerste FIFA-kretsen. Grasrotaksjonen NewFifaNow fronter en slik type opprydning støttet av Transparency International og den internasjonale fagforeningen. Vanligvis har ikke slike allianser holdt til å løse opp fotballmakt, men nå er også sponsorer som McDonald's, Visa og Coca-Cola på samme parti. Da blir det verre for sparegrisens voktere.

FOR DET VAR NETTOPP Coca-Cola som sponset det første tungt kommersielle verdensmesterskapet tilbake i 1978 foran øynene på en argentinsk militærjunta som ville ha applaus og en sportsverden som ville bedras.

Coca-Cola viste Havelange og Blatter hvilke muligheter det var for menn som skaffet seg kontroll over den allmektige fotballsporten. Nå er det misbruket vi ser. Det er ikke vakkert; grådighet er sjeldent det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!