Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Vokterne får nye voktere

Ingress

Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag holdt president Barack Obama en tale det knyttet seg store forventninger til. Han skulle redegjøre for hvilke av mange foreslåtte endringer han ville gå inn for, etter at Edward Snowden avslørte for all verden hvor uakseptabel USAs etterretningspraksis var blitt.
Obama gikk ikke inn for å stoppe programmene. Han varslet ikke større endringer i praksis. Han lovet bare bedre overvåking og regulering av overvåkernes arbeid. Et viktig grep er at NSA ikke lenger selv skal sitte på metadataene av telekommunikasjon. Nå må NSA snart søke om tilgang. En egen domstol skal avgjøre om de får det. I visse tilfelle skal en advokat få representere offentlighetens interesser. NSA skal ikke lenger spore hvem som kommuniserer med hvem i mer enn to ledd - hvis de da ikke søker og får tillatelse til det.

Begrensningene NSA blir pålagt vil i større grad påvirke deres virksomhet i USA enn deres overvåking av og i andre land. Samtidig gir Obama oss grunn til å tro at USA i framtida vil være mer forsiktige i sin aktivitet. Eller I hvert fall mindre synlige.
President Obama presenterte følgelig ikke så mye reell reform. Dette var mer en finjustering av det uakseptable. Vi loves bedre kontroll, men ikke vesentlig mindre overvåkning. For NSA og andre overvåkere er simpelthen muligheten til masseovervåking av telekommunikasjon for attraktiv og fristende til at de kan leve med at den blir fratatt dem igjen.

Dette viser hvor viktig det er å tenke strengt prinsipielt i forkant av enhverutvidelse av etterretningens mandat og muligheter. Når myndighetene i et hvilket som helst land gir overvåkerne utvidede mandat og muligheter er det i praksis nesten umulig å spole tida tilbake.

President Obama skulle med fredagens tale demonstrere sin makt, besluttsomhet og vilje til å gjøre noe med en uakseptabel praksis. Men det kom ingen større reform. På et vis ble det en demonstrasjon av avmakt. Overvåkingen fortsetter, omtrent som før.

Hele Norges coronakart