- Vold i nære relasjoner er alvorlig kriminalitet

- Likestillingskampen må ikke bli så elitistisk at vi glemmer eller overser volden som rammer mange kvinner.

KVINNEMISHANDLING: Likestillingskampen må ikke overse volden som rammer mange kvinner, skriver Hadia Tajik. Illustrasjonsfoto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
KVINNEMISHANDLING: Likestillingskampen må ikke overse volden som rammer mange kvinner, skriver Hadia Tajik. Illustrasjonsfoto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På søndag er det kvinnedagsmarkeringer over hele landet. Mange steder vil parolene og appellene handle om at kvinner fortsatt opplever å få mindre i lønn, oftere må jobbe deltid og vanskeligere får lederstillinger enn menn. Dette er viktige tema. Men samtidig som de mest privilegerte av oss kan slåss for like økonomiske muligheter, er det andre kvinner som gjerne skulle slåss for like psykiske og fysiske rettigheter. Likestillingskampen må ikke bli så elitistisk at vi glemmer eller overser volden som rammer mange kvinner.

I løpet av en vanlig uke registrerer hjelpeapparatet over 1000 henvendelser fra jenter eller kvinner som har opplevd vold i nære relasjoner. Overgriperen er noen de stoler på — far, bror, sønn, kjæreste eller ektemann. Volden skjer ofte der de egentlig skal kunne føle seg aller tryggest: Innenfor hjemmets fire vegger.

Når noen du stoler på slår — rammer det ikke bare kroppen din, men også relasjonen deres og trygghetsfølelsen. Det er med andre ord en trippel krenkelse.

Vold i nære relasjoner er alvorlig kriminalitet, kan gi store helseskader og er et brudd på grunnleggende menneskerettigheter. Dette er en type vold som kan inntreffe én gang, eller være en del av et voldelig mønster over tid. Den kan ramme unge, eldre, kvinner og menn, og overgriperne kan være tilsvarende varierte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer