Vold mot mor

VOLD: Stakkars 5-barnsfar pakker inn julegaver og håper nissen leverer barna hans på døra, barna som han ikke har sett på tre år. Han har altså ikke sett sine fem barn på opptil flere år. Man kan spørre seg om hvorfor. Svaret han selv presenterer er at han har vært "dumsnill", og ikke fått retten til å se på saken. Ingen andre enn han selv kan klandres for dette.

Det illevarslende ved denne saken og mange andre, er at far har vært voldelig mot mor, og ingenting kan stoppe ham i å ha samvær med barna sine dersom han går rettens vei for å få det til. Barna kan være livredde for ham, kan hende lever de fortsatt i skjul for far på et krisesenter. Kan hende de har sett far behandle sin mor på verste måte, og de har hørt at han har lyst til å drepe mor. Og allikevel klarer ikke rettstaten Norge å beskytte barna dersom far vil ha dem hos seg. Mor beskyttes på et krisesenter, men barna må sendes rett i hendene på den farligste mannen i verden.

Midt i mellom står mor. Hun værer barnas sterke frykt for sin far, men kan intet gjøre for å beskytte dem.

Dersom hun nekter barna å se faren sin, risikerer hun med stor sannsynlighet å miste den daglige omsorgen for barna sine i en eventuell påfølgende rettssak. Du visste vel dette, du voldelige 5-barnsfar, at du på et hvilket som helst tidspunkt kunne gå rettens vei og få daglig omsorg for barna siden mor nektet deg samvær? Du hadde vel ikke skadet barna fysisk? Du hadde all rettspraksis på din side i en omsorgstvist. Man kan lure på hvorfor du ikke gjorde mer for å bevise at du var en trygg omsorgsbase for barna dine før det var gått tre år. Men kanskje er det slik med flere enn en mann i dette landet, at det aller enkleste er å sitte rolig i en stol, lukke øynene for sitt eget ansvar, og klandre mor og systemet for noe de ikke gidder å ta tak i selv.