Vold mot professorer

- Hadde jeg vært mer wergelandsk enn jeg er, ville jeg gått til rettssak mot professorene på Blindern for deres forsømmelser mot norsk lyrikk.

Jan Erik Vold kom med dette utfallet da han i går presenterte det viktigste bidraget til poesiens fremme på mange år: «Storytellers» med undertittelen «En begrunnet antologi».

På godt norsk betyr dette poetiske historiefortellere.

Vold har valgt ut 14 poeter fra inn- og utland som har en god historie å fortelle, og akkompagnert dem med opplysende miniessays, som setter diktene inn i en sammenheng.

- Jeg har villet tapetsere det rom diktet vandrer i, sier Vold.

Med klar adresse til den såkalte nykritikken - som mener at et dikt skal stå helt alene uten biografisk tilknytning til dikteren - hevder Vold at tilgjengeligheten blir lettere når leseren får vite den historiske sammenheng teksten hviler i.

Og jazz

Samtidig ble CD-en med samme tittel lansert. Her leser Vold samtlige dikt med musikalsk følge av Egil Kapstad og et stjernelag av norske og svenske jazzmusikere.

Storytellerne er Henrik Wergeland, Arthur Rimbaud, Kristofer Uppdal, D.H. Lawrence, Rolf Jacobsen, Wallace Stevens, Claes Gill, Paul Celan, Gunvor Hofmo, Gunnar Ekelöf, Ernst Orvil, Robert Creeley, Inger Hagerup, Wislawa Szymborska og Jan Erik Vold.

Samtlige er avbildet i nydelig strek av Steffen Kverneland, som her viser en helt ny side av sitt mangfoldige talent.

Raus

- Jan Erik Vold er norsk poesis fremste formidler, sa en stolt forlagsdirektør i Gyldendal da bok og plate ble presentert på jazzpuben Herr Nilsen i går.

- Han er raus, har humor og klo, han er sin generasjons fremste folkeopplyser, samtidig som han er den siste filolog - og gjør den jobben norske professorer ikke lenger gjør.

<B>GODE HISTORIER:</B> Jan Erik Vold har valgt ut 14 poeter fra inn- og utland som har en god historie å fortelle, og akkopagnert dem med opplysende mini-essays, som setter diktene inn i en sammenheng.