DEBATT

Vold og ADHD

Det er en risiko for at diagnoser, herunder ADHD, kan gjøre oss blinde for alvorlige farer i barns liv.

GLAD FOR DEBATT: Jeg håper vi kan utvide debatten til å handle om mer enn ADHD. Det er dessverre mange forhold ved vårt samfunn og de systemene vi har bygd opp som hindrer oss i å se og forstå. Her kan vi alle gjøre vår del for å skape forandring, skriver Thorkilsen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
GLAD FOR DEBATT: Jeg håper vi kan utvide debatten til å handle om mer enn ADHD. Det er dessverre mange forhold ved vårt samfunn og de systemene vi har bygd opp som hindrer oss i å se og forstå. Her kan vi alle gjøre vår del for å skape forandring, skriver Thorkilsen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Nok en gang beskylder ADHD Norge meg for å «gå til kamp mot ADHD». Men jeg sier det samme som eksperter på hjerneforskning, vold og traumer: Vi må slutte å diagnostisere og behandle barn før vi vet om de er utsatt for vold og seksuelle overgrep.

ADHD Norge er bekymret for at barn med ADHD vil få sine rettigheter krenket på grunn av min bok «Du ser det ikke før du tror det». I boka har jeg tatt opp forhold som fagfolk, forskere, foreldre og ungdom har påpekt lenge, og som ble satt på spissen med Christoffer-saken og Alvdal-saken: Det er en risiko for at diagnoser, herunder ADHD, kan gjøre oss blinde for alvorlige farer i barns liv.

Barn som utsettes for vold kan ha mange av de samme symptomene som barn med en ADHD-diagnose. Mange som jobber med voldsutsatte barn har lenge bedt om større bevissthet og kunnskap og tydeligere retningslinjer. Likevel utdannes fagfolk uten å lære noe særlig om vold, omsorgssvikt og seksuelle overgrep, og systemene er mangelfulle. Psykologstudenter forteller at de lærer mye om diagnoser, men lite om vold. Det er tilfeldig om barn får spørsmål om dette under utredning og behandling, til tross for at vi vet at barn nødig forteller av seg selv. Vold og seksuelle overgrep er skambelagte temaer. Barna kan være utsatt for trusler som gjør at de tier.

Omfangsundersøkelsene viser at mange hundre tusen nordmenn har opplevd vold, omsorgssvikt eller seksuelle overgrep i barndommen. Forskerne regner med at ca. 13 prosent av barn og unge er utsatt for alvorlig fysisk vold, seksuelle overgrep og/eller voldtekt. De vil si to-tre i hver klasse i gjennomsnitt! Hvor er alle disse barna?

De siste årene har flere og flere barn og unge selv satt ord på hvordan det oppleves ikke å bli sett, hørt og trodd. De opplever et sterkt fokus på diagnoser og symptomer, mens årsakene ikke utforskes i tilstrekkelig grad. PsykiskhelseProffene i Forandringsfabrikken (unge med erfaring fra psykisk helsevern) og de unge i ekspertpanelet til Barneombudet sier at det ofte mangler tillit mellom barn og behandlere. De savner fagfolk med tid og kunnskap om vold og seksuelle overgrep. Mange av de unge er i tillegg redde for at foreldre får vite for mye. I dag har foreldre innsynsrett i journalene. Det kan gjøre det umulig for et barn å si fra hvordan de egentlig har det hjemme.

Jeg er glad for at debatten endelig har satt fart i sommer. Samtidig håper jeg vi kan utvide den til å handle om mer enn ADHD. Det er dessverre mange forhold ved vårt samfunn og de systemene vi har bygd opp som hindrer oss i å se og forstå. Her kan vi alle gjøre vår del for å skape forandring.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer