Vold og skjenketider

Politkernes valg burde ikke være vanskelig.

FLERE VIRKEMIDLER MÅ TIL:  Politiet erfarer at reduksjon i skjenketid alene ikke er tilstrekkelig for å forebygge voldshandlinger. Men at tidligere skjenkestopp i kombinasjon med andre målrettede tiltak, kan gi god effekt, skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Ørjan Ellingvåg
FLERE VIRKEMIDLER MÅ TIL: Politiet erfarer at reduksjon i skjenketid alene ikke er tilstrekkelig for å forebygge voldshandlinger. Men at tidligere skjenkestopp i kombinasjon med andre målrettede tiltak, kan gi god effekt, skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Ørjan Ellingvåg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Statens institutt for rusmiddelforskning, SIRUS, har i en nylig publisert studie påvist sammenhengen mellom skjenketider og voldshandlinger. Statistikk over voldshandlinger i 18 byer i perioden 2000 til 2010 er vurdert mot lokale skjenketider. Når skjenketida ble utvidet med én time, økte i gjennomsnitt voldshandlingene med 17 prosent. Ved innskrenkning i skjenketida med én time sees en tilsvarende reduksjon.

NHO mener rapporten er beheftet med betydelige svakheter og Frp’s stortingspolitiker Morten Ørsal Johansen hevder at mer politi i gatene er en bedre løsning for å redusere voldshandlinger enn reduserte skjenketider.

Gode resultater i voldsforebyggende arbeid, ser vi når det anvendes et sett av målrettede tiltak, hvor både synlig politi og reduserte skjenketider inngår blant flere. Funnene i SIRUS rapporten samsvarer med funn vi har gjort lokalt. I Vestfold har vi gjort en analyse av skjenkerelaterte voldshandlinger i 2007, året før fire av byene i Vestfold reduserte skjenketida med henholdsvis en halv time og en time, og sammenliknet funnene med skjenkerelaterte voldshandlinger i de samme byene i 2010.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer