Skolemassakre:

Vold på amerikansk vis

Dagens USA ble unnfanget og oppdratt ved hjelp av vold.

TRUMP: President Donald Trumps målrettede bøllete opptreden, at han ser hindringer som noe som må elimineres med alle midler, gir voldskulturen legitimitet, skriver artikkelforfatteren. Foto: AFP PHOTO / NTB scanpix
TRUMP: President Donald Trumps målrettede bøllete opptreden, at han ser hindringer som noe som må elimineres med alle midler, gir voldskulturen legitimitet, skriver artikkelforfatteren. Foto: AFP PHOTO / NTB scanpixVis mer
Meninger

Etter enda en skolemassakre i USA, går diskusjonene nok en gang høyt om våpenlovene. Sentralt i denne diskusjonen står om man skal forby de mest effektive drapsvåpnene og om og hvordan man skal forsøke å forhindre at feil personer bevæpner seg. Det nye, som gir grunn til berettiget håp om endring, er den kraften som #neveragain- kampanjen har fått. Dette gir grunn til et håp om at presset på de «voldskonservative» verdiene vil kunne føre til en skjerping av våpenlovgivningen.

NRA mener, med Trumps støtte, at løsningen er å gi lærere våpenopplæring og vil premiere lærere som bærer skjulte våpen. Helt på den andre siden av spekteret finnes et ønske om generell avvæpning av amerikanske sivile. Rundt 50 prosent av USAs befolkning støttet, før #neveragain, dagens lovgiving.

De underliggende årsaker til voldsproblemet blir i liten grad forsøkt analysert eller diskutert, trolig i tråd med de sterke antiintellektuelle tradisjoner i store deler av befolkningen.

Den amerikanske filosofen John Kozy har noen interessante refleksjoner omkring dette. Dagens USA ble unnfanget og oppdratt ved hjelp av vold.

Europeerne som koloniserte landet var verken tolerante eller opplyste, de var ofte samfunnets tapere der de kom fra og foraktet og bekjempet tidvis hverandre. De fullstendig umoralske Puritanerne i Massachusetts foraktet eksempelvis Kvekerne i Pennsylvania og katolikkene i Maryland. Motsetninger og fordommer mellom forskjellige befolkningsgrupper er fremdeles, etter 400 år, svært levende.

Europeerne trodde ved ankomsten at de hadde oppdaget en ny verden, for så å erfare at landet allerede var befolket av mennesker med egen kultur og eget livssyn. Kristen sedvanlig intoleranse foreskrev voldsbruk i møtet med disse primitive hedningene som sto i veien for deres «rett» til å erobre nytt land. På samme måte som romerne forsynte seg av deler av Europa, erobret europeerne Amerika.

Det skal ha vært rundt 12 millioner innbyggere i Amerika da europeerne kom, fire århundrer senere var urbefolkningen redusert til rundt 230.000.

Abraham Lincoln, den legendariske frigjøreren, startet en krig som skulle koste 750000 amerikanere livet frem mot slavenes endelige frihet. Frigjøringen ble gjennomført med en, inntil da, helt uhørt brutalitet. Omtrent samtidig friga Tsar Alexander II av Russland mer enn 23 millioner livegne uten at et eneste menneske ble drept.

Etter borgerkrigen ekspanderte amerikanerne landet hele veien til Stillehavet. Metoden var rå vold. Våpen som riflen Winchester Model 1873 og Colt Peacemaker 1883 Revolver gjorde jobben. Disse er i dag historisk glorifiserte redskaper og omtales med ærefrykt og stolthet som «The Guns that Won the West».

Amerikansk utenrikspolitikk har i nyere tid hovedsakelig vært dominert av serier av militære feilgrep. Geværet er byttet ut med dronen og kulen med med «the hellfire missile», volden som preferert løsningsstrategi består.

General Smedley Buttler (1881-1940), en av to amerikanere med to Medals of Honor, oppsummerte sin karriere som følger:

«I spent most of my time being a high-class muscle-man for Big Business, for Wall Street and for the Bankers. In short, I was a racketeer, a gangster for capitalism […] I helped make Mexico, especially Tampico, safe for American oil interests in 1914. I helped make Haiti and Cuba a decent place for the National City Bank boys to collect revenues in. I helped in the raping of half a dozen Central American republics for the benefits of Wall Street. I helped purify Nicaragua for the international banking house of Brown Brothers in 1909-1912. I brought light to the Dominican Republic for American sugar interests in 1916. In China I helped to see to it that Standard Oil went its way unmolested. Now, of course, we’re using the gun to make the Middle East and Southeast Asia ‘safe for democracy’»

Tankevekkende og usedvanlig ærlig fra en av samfunnets høyest respekterte og dekorerte.

Vold er altså et dominerende trekk ved kulturen. Amerikanere er imidlertid ikke bare voldsutøvere, volden utgjør også et dominerende innslag i deres foretrukne adspredelser. Voldsfilmer, kamuflert som action-historier, dominerer kinoene og tv-programmene. Barna spiller hovedsakelig drapsspill på sine maskiner. Baseball, engang USAs fredelige nasjonalsport, er blitt erstattet av den voldelige amerikanske fotballen.

Drap finner nå sted med en rate på 87 tilfeller om dagen. Det er faktisk statistisk fysisk farligere å bo i Chicago enn å delta i USAs kriger i Midtøsten. Romerne dro til Colosseum for å se på at folk ble drept. Mange amerikanere kan bare kikke ut av egne vinduer.

Det er vanskelig å tenke seg at innbyggere i siviliserte stater eller nasjoner skulle ha et objektivt behov for våpen. Våpen har jo faktisk kun en eneste oppgave, det å skade og drepe. Om våpen skulle være påkrevet av selvforsvarsgrunner, har staten feilet sin absolutte primæroppgave, det å sørge for befolkningens trygghet. En nasjon som ikke engang klarer å levere dette demokratiske minimum, har feilet totalt. Det faktum at store befolkningsgrupper i USA insisterer på å få være bevæpnet og at det er over 300 millioner våpen ute blant folket, sier mer om dem og nasjonens tilkortkommenhet enn det sier om våpen. Det amerikanske samfunnet er ikke voldelig som følge av alle våpnene, men som et resultat av sine holdninger.

Disse holdningene får i dag anerkjennelse fra høyeste hold: Trumps målrettede bøllete opptreden, at han ser hindringer som noe som må elimineres med alle midler.

Det at han tramper folk ned og føler seg naturlig berettiget til dette. Hans grenseløse selvopptatthet kombinert ved det totale fraværet av å ville forsøke å se ting fra andres synsvinkel. Hans tanker om at våpenvold best bekjempes med en opprusting av det sivile samfunn. Og ikke minst hans primitive krigsretorikk og voldstrusler som «Fire and Fury» og som at «min atomknapp er større enn din».

Trump gir voldskulturen legitimitet.

Vitenskapsmannen og forfatteren Isaac Asimov skriver:

«There is a cult of ignorance in the United States, and there has always been. The strain of anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life, nurtured by the false notion that democracy means that ‘my ignorance is just as good as your knowledge’.»

Med mindre det er mulig å få endret amerikanske holdninger og skape et fungerende demokrati, vil voldskulturen bestå. Kulturelle endringer er meget vanskelig å skape, det ville fordre en formidabel målrettet innsats over mange generasjoner.

Det har hittil vært vanskelig å få øye på hvilke krefter som skulle kunne drive frem en slik humaniseringsprosess i dagens USA. Kan #neveragain være svaret?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.