- Vold pirrer meg.

Artist og manusforfatter Nick Cave presenterer film i Cannes.

SKREV BLODIG GANGSTERFILM: Artist og manusforfatter Nick Cave fortalte om hva slags vold som fascinerer ham under Filmfestivalen i Cannes i går. Foto: Michael Buckner/Getty Images.
SKREV BLODIG GANGSTERFILM: Artist og manusforfatter Nick Cave fortalte om hva slags vold som fascinerer ham under Filmfestivalen i Cannes i går. Foto: Michael Buckner/Getty Images.Vis mer

CANNES (Dagbladet):
- Sentimentalitet og store mengder vold pirrer meg, sier Nick Cave.

Artisten og forfatteren ble i går spurt av journalistene i Cannes hva som gjorde at han ville skrive manuset til filmen «Lawless», som konkurrerer i hovedkonkurransen.

«Lawless» er basert på en virkelig og nedtegnet historie fra mellomkrigstiden, en blodig beretning om tre brødre som havner i trøbbel fordi de driver med ulovlig brenning og salg av brennevin på bygda i Virginia.

I filmen har Cave jobbet med regissør John Hillcoat, som han også samarbeidet med i «The Proposition» fra 2005.

- Det var ikke den historiske epoken som interesserte meg, sier Cave.

- Det var de klassiske kjærlighetshistoriene og den ekstreme volden.

Vold setter spor

Spurt av Dagbladet om å utdype hvorfor vold er fascinerende, forklarer Cave:

- Vold er ikke interessant i seg selv. Det finnes mye kjedelig vold. Men jeg er interessert i volden slik den kommer frem i Johns filmer. Det er vold som føles virkelig, i at den er brutal, rask, og over på kort tid, men som også setter dype spor.

Skuespiller Shia LaBeouf, som spiller den yngste av brødrene i «Lawless», forteller at han og de to andre hovedrolleinnehaverne, Tom Hardy og Jason Clarke, begynte å jobbe med brødreforholdet på treningssenteret, der de alle måtte tilbringe store mengder tid — men at de ikke fikk mye trening med våpen.

- Slåssingen i filmen er rask og organisk, sier LaBeouf.

- Den er rotete og skitten og realistisk, ikke koreografert som en ballett.

Vemmelig Pearce

Guy Pearce, som også spilte i «The Proposition», vender tilbake til Cave og Hillcoat i «Lawless» og spiller en spesialagent på jakt etter brødrene.

Dagbladet spør hvordan han formet rollen, som er filmens mest markante og ekstreme. Agenten er brutal, men også pyntesyk og nesten poserende.

- Jeg så en mann i manus som var så oppslukt av sin egen forakt, sier Pearce.

- Forfengeligheten hans henger sammen med dette. Han er fanget av sin egen forståelse av verden. Og så ville vi lage en skikkelse som var ekstremt vemmelig.

Vil ikke bli gammel

Nick Cave ble også spurt om forholdet sitt til det å bli eldre. Det syntes ikke 54-åringen noe om.

- De som sier at de liker å bli gamle, er ikke gamle nok ennå. Det er fryktelig. Jeg glemmer ord og må slå opp i ordbok hele tiden. Å bli gammel er ikke noe jeg anbefaler til noen.