Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vold raser mot tvangs-pensjonering

Jan Erik Vold vil ikke pensjoneres når han fyller 67 år i oktober. Han mener det er helt urimelig at han skal miste statsstipendet.

Ifølge Jan Erik Vold var fjoråret hans mest produktive år. Derfor blir Vold irritert når staten mener at han har blitt for gammel.

– Jeg er takknemlig for at jeg har kunnet gi ut mange «håpløse» bøker. Men det er helt urimelig at statsstipendet fjernes fordi jeg blir 67 år, og det er urimelig at en som ga ut ti bøker i fjor fratas statsstipendet i år. Det er uklokt å ta fra Vold pengene, sier Jan Erik Vold til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Mange planer

Selv synes den allsidige kunstneren at han er oppegående nok til å fortsette med det han har holdt på med i over 30 år. Han sier at han har lagt planer for hva han skal gjøre helt fram til 2014.

– Eldre mennesker kan være engasjerte etter at de fyller 67. I USA, for eksempel, får litteraturprofessorene holde på så lenge de vil, sier forfatteren.

Jan Erik Vold fikk statsstipend i 1992, samme år som pensjonsalderen for statsstipendiater ble satt ned fra 70 til 67 år.

Advarer andre

Statsstipendiatforeningen har i flere år jobbet for å endre ordningen, men har ikke klart det.

IRRITERT: Jan Erik Vold blir 67 i år. Han mener han er på sitt mest produktive, og er ergelig for at han nå mister statsstipendet. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN
IRRITERT: Jan Erik Vold blir 67 i år. Han mener han er på sitt mest produktive, og er ergelig for at han nå mister statsstipendet. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN Vis mer

– Vi har prøvd å rikke på departementet, men det nytter ikke. Statsstipendiatene står utenfor alle lover og regler. Alle som blir tilbudt statsstipend bør tenke seg godt om. Kunstnere bør heller satse på kunstnerstipend, sier Frode Strømnes. Han var leder i foreningen fram til han ble syk for en tid siden.

Fungerer ikke


Både Strømnes og Vold mener skjebnen til den prisbelønnede historieforskeren Dag Skogheim (78) er et eksempel på at statsstipendet ikke gjennomføres etter sin misjon.

– Jeg kan overleve lenge på knekkebrød, syltetøy og te, men jeg har knapt råd til å forske. Meningen med stipendet var at det skulle vare livet ut, sier Skogheim, som mistet statsstipendet for mange år siden.


Fjær i hatten


Det er opp til Stortinget å endre reglene for stipendiatordningen. Statssekretær Randi Øverland i Kultur- og kirkedepartementet sier at de skal se nærmere på den.

– Vi skal se på forholdene til kunstnerne, og i den sammenheng blir statsstipendiatordningen berørt. Men jeg tviler på at vi gjør noe med pensjonsalderen, sier Øverland.

Vold er skuffet over at han mister statsstipendet når han har så mange jern i ilden.

– Jeg klarer meg nok, men det ville vært en fjær i hatten for Trond Giske å gjøre noe med ordningen, sier Vold.

(ANB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling