BLODBAD: Lys og blomster foran kjøpesenteret Olympia i München, der David Ali Sonboli drepte ni personer før han tok sitt eget liv. Han var tysker, ropte han, etter et liv plaget av mobbing, og han tok hevn på uskyldige.  Foto: AFP / NTB Scanpix / CHRISTOF STACHE
BLODBAD: Lys og blomster foran kjøpesenteret Olympia i München, der David Ali Sonboli drepte ni personer før han tok sitt eget liv. Han var tysker, ropte han, etter et liv plaget av mobbing, og han tok hevn på uskyldige.  Foto: AFP / NTB Scanpix / CHRISTOF STACHEVis mer

Vold, terror og sinnsforvirring

Alt er ikke som det først ser ut; det fikk flere politiske ledere i ulike land lære etter massedrapet i München i Tyskland fredag, skriver Einar Hagvaag.

Kommentar

Før politiet hadde fastslått identiteten til den 18 år gamle mannen som hadde drept ni mennesker og såret 17 andre i kjøpesenteret Olympia i Müchen i den tyske delataten Bayern fredag 22. juli, var det mange som trakk forhastede slutninger. Mandagen før hadde en 17 år gammel gutt, flyktning fra Afghanistan, angrepet og såret fem personer med øks og kniv på et tog i Würzburg, også dét i Bayern, mens han ropte «Allah-u-Akbar!» - «Gud er stor!». Og før dette igjen hadde en 31 år gammel tunisier drept 84 mennesker og såret 303 med en lastebil i Nice sør i Frankrike.

Hva var det som foregikk? President Barack Obama i USA, president François Hollande i Frankrike, utenriksdepartementet i Iran og tallrike politiske ledere i Tyskland var ute med fordømmelse av terroristiske angrep. Men det gjorde ikke den varsomme og tålmodige forbundskansleren i Tyskland, Angela Merkel.

FORSIKTIG: Den tyske forbundskansleren, Angela Merkel, liker ikke å uttale seg om noe før hun har tenkt seg grundig om. Hun har høstet mye refs for å være for åpen til å ta imot flyktninger. Foto: AFP / NTB Scanpix / TOBIAS SCHWARZ
FORSIKTIG: Den tyske forbundskansleren, Angela Merkel, liker ikke å uttale seg om noe før hun har tenkt seg grundig om. Hun har høstet mye refs for å være for åpen til å ta imot flyktninger. Foto: AFP / NTB Scanpix / TOBIAS SCHWARZ Vis mer

Verre skulle det bli for tyskerne. Søndag drepte en 21 år gammel asylsøker fra Syria ei kvinne og såret to andre personer med sigd eller machete i byen Reutlingen i Baden-Württemberg, nabo-delstaten til Bayern. Og samme dag sprengte en 27 år gammel syrisk asylsøker seg til døde og såret tolv personer i byen Ansbach i Bayern.

Som ventet - og fryktet - var det mange som trakk raske og falske slutninger i sosiale medier og på internettet. Tyskland var utsatt for en slags terroristisk offensiv - fra Den Islamske Staten (IS), al-Qaida, Taliban eller en eller annen muslimsk sammensvergelse. Og delstaten Bayern var av en eller annen grunn hovedmålet. En kristelig-demokratisk partifelle av Merkel i Forbundsdagen kvitret at mottak av flyktninger «er dødelig». Meldinga ble etterpå trukket tilbake.

Ved nærmere undersøkelse finnes det ingen sammenheng.

Bak fredagens massedrap på ni personer sto David Ali Sonboli, av iransk opphav, men født i Tyskland. De fleste iranere er sjiaer og svorne fiender av de ytterliggående sunniene i Den Islamske Staten (IS), som først ble mistenkt av mange. David var også opprinnelig sjia, men han hadde omvendt seg til kristendommen. Han hadde altså dobbel grunn til å ikke la seg gløde opp av IS.

Derimot var han opptatt av de skolemassakrene som stadig skjer i USA, og kanskje av norske Anders Behring Breivik, ifølge politiet. Drapene ble utført samme dag som Norge sørget over de falne fem år tidligere. Han var, ifølge etterforskerne, «helt uten politiske baktanker». Han hadde vært et mobbe-offer for sine jamnaldrende i skolen og hadde utviklet «sosial fobi», frykt for å være sammen med andre. Han hadde vært under psykiatrisk behandling i fjor. Våpen hadde han likevel klart å skaffe seg, gjennom internettet.

Før han avsluttet et liv som han ikke fant verdt å leve, ropte han fra taket på kjøpesenteret:

- Jeg er tysker! Jeg er født her!

Det var vel kanskje dét han hadde kjempet for å være alle sine dager, uten å bli godtatt i sin omgangskrets.

Syreren med sigd i Reutlingen hadde, ifølge etterforskerne, ingen politiske motiver. Politiet utelukker terrorisme.

Den 27 år gamle syreren som sprengte seg i Ansbach, derimot, hadde sverget troskap til IS. Politiet har funnet et videoopptak på hans håndtelefon, hvor han snakker om «hevnangrep mot tyskere fordi de står i veien for islam». Han hadde imidlertid også en forhistorie i psykiatrisk helsevern og har tidligere to ganger forsøkt å ta sitt eget liv. Han hadde i fjor fått avslag på sin søknad om asyl og skulle utsendes, tilbake til Bulgaria. Han forsøkte å komme inn på en utendørskonsert med sprengstoff i ryggsekken, men han ble avvist, fordi han ganske hjelpeløst ikke hadde kjøpt billett.

Mange tyskere er naturlig i en slags sjokktilstand etter så mye voldelig død på ei uke. Nå skjerpes sikkerheten på flyplasser, jernbanestasjoner og «andre steder», som det heter fra innenriksminister Thomas de Maizière. «Noe må gjøres!» er det vanlige kravet fra folkedypet når frykten brer om seg.

Frykten lever sitt eget politiske liv, hvor veldig mye som ikke har noen sammenheng blandes sammen. Kravet om å stenge grensene for flyktninger hjelper lite mot en morder som er født innenfor landets grenser. To av disse tilfellene har på sitt vis en god del til felles med tragedien da en sinnslidende tysk flyger i fjor styrtet et fly med 150 personer om bord inn i Alpene og drepte alle; det viser hvor viktig psykiatriske helsetjenester er for et samfunn. Det er ikke sikkert du har møtt IS, eller for så vidt al-Qaida eller Taliban, om du møter en afghaner med en truende kniv på et tog. Det enkleste kravet mot all vold er mer politi - overalt og alltid. Men gode tiltak mot plaging - nå kalt mobbing - i skolen kunne vært det beste tiltaket både for og mot 18 år gamle David i kjøpesenteret Olympia.

For å hjelpe folk til å tenke klarere i forvirrende tider trengs redigert og pålitelig nyhetsformidling, utført av fagfolk, som kan skille sanne opplysninger fra rykter. Man må vite hva spørsmålet er, før man kan svare.