Voldelig islamofobi

Vi har misforstått fullstendig hvis vi tror at moderne europeisk islamofobi er ikkevoldelig og velordnet av natur.

IKKE SÆRNORSK: «Synspunktene i Anders Behring Breiviks traktat er langt fra særnorske, noe som peker mot den urovekkende konklusjon. Dette kunne skjedd hvor som helst i Europa. Foto: Thomas Winje Øijord/Scanpix
IKKE SÆRNORSK: «Synspunktene i Anders Behring Breiviks traktat er langt fra særnorske, noe som peker mot den urovekkende konklusjon. Dette kunne skjedd hvor som helst i Europa. Foto: Thomas Winje Øijord/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da varslene om bombeeksplosjonen i Oslo fredag ettermiddag nådde oss via TV og andre medier, var regelrett vantro den umiddelbare reaksjonen. Hva hadde Norge gjort for å bli utsatt for slik blodig vrede? Norge som er så fredelig, et lite skandinavisk land, stolt av sine liberale verdier, av sin fredspris, av sin rolle som internasjonal konfliktløser. Som fra en annen planet var de fredfulle sommergatene i denne uskyldens verdenshovedstad nå rammet av terror. Selv engelskspråklige Al-Jazeera, vestlige selvbedragerske mediers fremst motpol, antok at bomba var av utenlandsk, eller nærmere bestemt muslimsk opphav. Noe sånt kunne ikke komme fra det (hvite) Europa.

Skuddene på Utøya smadret dette forhåndsskapte narrativet. Antakelsen om uskyld viste seg derimot mer seiglivet. Tesen om fremmede muslimske terrorister ble raskt erstattet av bildet av én gal mann, én sinnssyk desperado, én enslig psykopat hvis nitide forberedelser og mentale utglidning hadde foregått i det skjulte. Men premisset var uforandret. Igjen ble terror framstilt som helt løsrevet fra hjemlig politisk liv, personifisert i gærningens skikkelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer