Voldelig mesterverk er årets beste film

Coen-brødrene hentet hjem første pris.

(Dagbladet.no): Kåringen av årets beste filmer er i gang, og den første store filmprisen er nå delt ut i USA.

National Board of Review of Motion Pictures (NBR) har kåret Coen-brødrenes «No Country for Old Men» til den beste filmen i 2007, skriver BBC.

Den beksvarte thrilleren, som også har tydelige humoristiske elementer, er basert på en roman av Cormac McCarthy, og handler om en dopdeal som går galt og ender i blodbad.

På åstedet finner Llewelyn Moss (Josh Brolin) to millioner dollar og kilovis med heroin. Men bak ham jager psykopaten Anton Chigurh (fantastisk spilt av Javier Bardem) og sheriffen Ed Tom Bell (Tommy Lee Jones).

Dagbladet.no så filmen i Cannes, der den fikk en strålende mottakelse. Coen-brødrene selv fortalte på pressekonferansen i forbindelse med festivalen at de nok hadde laget sin mest voldelige film noensinne.

- Jeg forstår det om noen vil sammenlikne denne med «Fargo» (Coen-brødrenes Oscar-vinnende film fra 1996). Vi så likhetene selv, men først da filmen var ferdig, uttalte Ethan Coen.

Filmen får norgespremiere 29. februar.

George Clooney vant prisen for beste mannlige skuespiller («Michael Clayton»), mens Julie Christie («Away From Her») vant i tilsvarende kategori for kvinner.

«Sweeney Todd» vant for beste musikal, mens «Rottatouille» tok hjem prisen for beste animasjonsfilm.


Foruten «No Country For Old Men» kåret NBR følgende ti filmer til årets beste (klikk på lenken for å se trailer):


The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford

Om forlatelse

The Bourne Ultimatum

The Bucket List

Into the Wild

Juno

Drageløperen

Lars and the Real Girl

Michael Clayton

Sweeney Todd