KOMMENTARER

Voldelige nazister overtok gatene i Chemnitz - mens politiet sto og så på

Opptøyer og gatekamper i Chemnitz avslører nye kvaliteter i samarbeidet mellom grupper fra ytterste høyre. Nå marsjerer vanlige folk sammen med voldelige nazister og jager utlendinger gjennom gatene, skriver Asbjørn Svarstad.

SORG og frustrasjon: Chemnitz etter at en eller to flyktninger knivstakk og drepte en 35-åring. Foto:Ralf Hirschberger/dpa /AP
SORG og frustrasjon: Chemnitz etter at en eller to flyktninger knivstakk og drepte en 35-åring. Foto:Ralf Hirschberger/dpa /AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

BERLIN (Dagbladet): Folkefest og byens 875-årsjubileum var helgas ramme rundt et større arrangement i sentrum. Seint på lørdagskvelden støtte to grupper på hverandre. Et avvist forsøk på å bomme en røyk, skal ha vært årsak til et munnhoggeri mellom unge flyktninger og ei gruppe lokale på vei hjem. At en 22-årig iraker trakk kniven, er kjent - og det er ikke noe som tyder på at motstanderne var bevæpnet. Etterpå lå en 35-åring død tilbake med fem knivstikk i brystet, mens to andre var påført alvorlige skader.

Nyheten om hendelsen fløy gjennom sosiale medier og før kirketid på søndag, visste «alle» i Chemnitz at nattas blodige drama fant sted etter et voldtektsforsøk, hvor ofrene hadde forsøkt å gripe inn og redde en hvit kvinnes ære. «En emigrant for hver drepte tysker», «Myndighetene tillater at flyktninger myrder innfødte», lød parolene på nettet.

Om ettermiddagen samlet en stor folkemengde seg i sentrum, mens utlendinger ble jaget gjennom gatene og et hjelpeløst - noen sier likegyldig - politi sto og så på.

På mandagen var 1500 demonstranter ventet til en lovlig demonstrasjon. Men plutselig dukket det opp 5000-7000 mennesker som brølte «Heil Hitler» og viste strak høyrearm. Her marsjerte bekymrede borgere skulder ved skulder med tilreisende hooligans, kampsportutøvere, riksborgere, identitære og reinspikka nazister. For å holde denne banden under kontroll, var det sendt ut 590 politifolk – og det var altfor lite. Så det fløy pyroteknikk og flasker – i begge retninger - gjennom bygatene, da motdemonstranter kom veldig tett på høyreekstremistene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer