KOMMENTARER

Voldelige nazister overtok gatene i Chemnitz - mens politiet sto og så på

Opptøyer og gatekamper i Chemnitz avslører nye kvaliteter i samarbeidet mellom grupper fra ytterste høyre. Nå marsjerer vanlige folk sammen med voldelige nazister og jager utlendinger gjennom gatene, skriver Asbjørn Svarstad.

SORG og frustrasjon: Chemnitz etter at en eller to flyktninger knivstakk og drepte en 35-åring. Foto:Ralf Hirschberger/dpa /AP
SORG og frustrasjon: Chemnitz etter at en eller to flyktninger knivstakk og drepte en 35-åring. Foto:Ralf Hirschberger/dpa /AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

BERLIN (Dagbladet): Folkefest og byens 875-årsjubileum var helgas ramme rundt et større arrangement i sentrum. Seint på lørdagskvelden støtte to grupper på hverandre. Et avvist forsøk på å bomme en røyk, skal ha vært årsak til et munnhoggeri mellom unge flyktninger og ei gruppe lokale på vei hjem. At en 22-årig iraker trakk kniven, er kjent - og det er ikke noe som tyder på at motstanderne var bevæpnet. Etterpå lå en 35-åring død tilbake med fem knivstikk i brystet, mens to andre var påført alvorlige skader.

Nyheten om hendelsen fløy gjennom sosiale medier og før kirketid på søndag, visste «alle» i Chemnitz at nattas blodige drama fant sted etter et voldtektsforsøk, hvor ofrene hadde forsøkt å gripe inn og redde en hvit kvinnes ære. «En emigrant for hver drepte tysker», «Myndighetene tillater at flyktninger myrder innfødte», lød parolene på nettet.

Om ettermiddagen samlet en stor folkemengde seg i sentrum, mens utlendinger ble jaget gjennom gatene og et hjelpeløst - noen sier likegyldig - politi sto og så på.

På mandagen var 1500 demonstranter ventet til en lovlig demonstrasjon. Men plutselig dukket det opp 5000-7000 mennesker som brølte «Heil Hitler» og viste strak høyrearm. Her marsjerte bekymrede borgere skulder ved skulder med tilreisende hooligans, kampsportutøvere, riksborgere, identitære og reinspikka nazister. For å holde denne banden under kontroll, var det sendt ut 590 politifolk – og det var altfor lite. Så det fløy pyroteknikk og flasker – i begge retninger - gjennom bygatene, da motdemonstranter kom veldig tett på høyreekstremistene.

Heller ikke denne dagen var det lurt for utlendinger å bevege seg utendørs i det som fram til Murens fall het Karl-Marz-Stadt. Og også mange tilreisende pressefolk fant det tryggest å søke dekning innendørs, for nå hører det også med i pakka at utsendinger fra «løgnerpressa» fritt kan angripes.

Det er på langt nær første gang at høyreekstremister får gå langt over grensa uten at ordensmakten i Sachsen griper inn – enn si forsøker å stoppe voldelige bråkmakere. Et par tusen pegidaer marsjerer hver mandag gjennom Dresden uten at noen lenger bryr seg som de ynkelige fanesvingerne og deres hatparoler mot Angela Merkel, enn si den latterlige påstanden om at nettopp denne gjengen med landsbyoriginaler skulle representere hele det tyske folket. Det er nesten blitt rutine, med meldinger om brannstiftelse mot flyktningmottak.

Da mandagens dilettantiske politiaksjon hadde holdt på å ende i gatekamper, presterte ministerpresident Michael Kretschmer å hevde på TV at alt var – og hele tida hadde vært – under kontroll. Han forklarte at de siste dagenes voldsomme eskalasjon slett ikke har noe med Sachsen og dens befolkning å gjøre, men skyldtes mange tusen tilreisende «tullinger». Han sa også at han er veldig, veldig glad for at de andre medlemmene i hans delstatsregjeringer nå står sammen med ham i en uttrykkelig motstand mot alt som beveger seg utenfor demokratiets grenser. Kretschmer avviste samtidig å ta imot bistand fra forbundspolitiet – hva skulle han bruke det til?

VIL SNAKKE: Miisterpresident Michael Kretschmer kom i dag til Chemnitz for å snakke med opprørte borgere. (Foto: Sebastian Willnow/dpa /AP)
VIL SNAKKE: Miisterpresident Michael Kretschmer kom i dag til Chemnitz for å snakke med opprørte borgere. (Foto: Sebastian Willnow/dpa /AP) Vis mer

Tino Chrupalla som sitter i Forbundsdagen for det høyrepopulistiske «Alfternativ for Tyskland» (AfD) smilte fra vegg til vegg, da han i onsdag kveld deltok i debattprogrammet «Maischberger» på statskanalen ARD. For ministerpresident Kretschmer har lovet at han i løpet av dagen vil reise personlig til Chemnitz for å gå på gata og snakke med de vanlige menneskene og høre hva de egentlig har på hjertet. Slik skal han møte den massive høyrebølgen i byen og landet og få alle de opprørte tilbake i den demokratiske folden. - Nå kommer de høyre herrene fra hovedstaden ut i provinsen for å arrangere betrodd tenking for folk. Hva skal dette tjene til? Som om folk i delstaten ikke selv er slu og intelligente nok til å begripe hva som foregår omkring dem, mener politikeren - som også er nestformann i AfD.

Ekstremistforskeren Toralf Staudt peker i programmet på at AfD er blitt til en slags legal arm i en bevegelse hvor voldelige høyreekstremister og reinspikka nazister styrer den utenomparlamentariske delen. Det er, ifølge ham, ikke det minste rart at vanlige mennesker blir frustrerte over politikere som avfeier kritikk og ubehagelige spørsmål med at det ikke er nødvendig å snakke åpent om åpenlyse vanskelighetene i samfunnet – for de selv har jo alt under kontroll.

Den konservative ringreven Wolfgang Bosbach fra Angela Merkels CDU minnet hos «Maischberger» om at mye har endret seg i Tyskland siden nyttårsaften 2015, da hundrevis av unge menn utsatte lokale jenter for mange og til dels grove seksuelle overgrep. – Før den hendelsen, var det knapt lov å stille spørsmål ved sikkerheten omkring å – ukontrollert – slippe inn 900 000 flyktninger på under ett år. Det holdt å antyde at Merkels «vi klarer det» ikke rakk – for å bli beskyldt for rasisme. Slik er det ikke lenger, understreker den nylig pensjonerte parlamentarikeren og minner om at det forventede tall i år er 200 000.

Fra kriker og kroker, kommer det NÅ fram eksperter av alle slag, som mener at de har funnet forklaringen på det som skjer i Sachsen. Mangelen på demokratisk erfaring, står øverst på lista. Andre peker på at politiet de siste åra er bygd ned med tusenvis og at folk rett og slett føler seg utrygge. Atter andre, mener at det bare var et forvarsel for resten av landet, da AfD i fjor fikk 27 prosent av stemmene til fjorårets forbundsdagsvalg. Neste års valg i tre øst-delstater, kan gjøre AfD til største politiske kraft i parlamentene.

En av elefantene i rommet er de over 1000 potensielle – muslimske - terroristene som befinner seg på frifot, av og til blir overvåket – men som av en eller annen grunn ikke kan utvises. Den dagen noen av dem gjentar et terrorangrep à la det som fant sted i 2016 på et julemarked i Berlin, kan denne uka i Chemnitz bli en bagatell i sammenlikning.

AfD-folkene kan trygt fortsette å skratte høyt av ministerpresident Michael Kretschmer, som mener at hans kristeligdemokratiske parti kan hente tilbake AfDs stemmekveg, hvis han bare kjører rundt og snakker hyggelig med vanlige folk.

Det er lagt i ovnen til mer ballade, når det i kveld går flere demonstrasjoner av stabelen i Chemnitz. Nå har Berlin sendt inn politi fra flere delstater, og da blir det rettsstaten som setter grensene – når ekstremistyngelen får en hardhendt mottakelse av et godt forberedt politikorps med ordre om å vise all verden hvordan lov og orden blir praktisert i et moderne demokrati.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer