PROTESTER: Fredag var det voldsomme opptøyer foran museet i den israelske byen Haifa. Kristne demonstranter kastet brannbomber mot museet. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Ytringsfrihet

Voldelige protester mot «McJesus»-skulptur

- Respektløst.

En kontroversiell kunstutstilling har skapt store protester i byen Haifa i Israel. Hundrevis av kristne demonstrerte forrige uke mot utstillingen utenfor byens museum Haifa Museum of Art.

Politiet melder om at det ble kastet brannbomber mot museet og steiner mot politiet som forsøkte å roe ned massene. Tre politimenn ble skadd, og politiet måtte ta i bruk tåregass og sjokkgranater.

Representanter fra det kristne miljøet brakte klagen til tingretten mandag, der de spesifikt ba om at tre verk de anså som støtende skulle fjernes umiddelbart.

Kommentar på kapitalismen

Utstillingen er ment som en kommentar til det moderne samfunnets religiøse tilbedelse av kapitalismen. Verkene som har vakt det store raseriet, er en korsfestet skulptur av McDonald's-maskoten Ronald McDonald, døpt «McJesus», samt Jesus og jomfru Maria som Barbie-dukker, som er del av en annen utstilling.

PROTESTER: Dette kunstverket av en korsfestet Ronald McDonald har skapt voldsomme protester i Israel. Foto: NTB Scanpix
PROTESTER: Dette kunstverket av en korsfestet Ronald McDonald har skapt voldsomme protester i Israel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Museumsdirektør Nissim Tal sier til nyhetsbyrået Associated Press at han er sjokkert over det plutselige raseriet, spesielt ettersom det har vært utstilt i flere måneder.

Man tror at reaksjonene stammer fra at besøkende har delt bilder av utstillingen i sosiale medier.

- Respektløst

Israels kulturminister, Miri Regrev, som flere ganger har blitt beskyldt for sensur for å presse gjennom lovverk som krever «nasjonal lojalitet» i kunsten, var også blant dem som krevde at de «respektløse» kunstverkene skulle fjernes.

Museet på sin side, har foreløpig nektet for at de vil la seg påvirke av protestene, fordi de mener det vil innskrenke ytringsfriheten.

Etter protestene har de imidlertid dekket til inngangen til utstillingen med en gardin, og hengt opp et skilt som sier at den ikke er ment å støte noen.

- Titusener av mennesker har besøkt utstillingen de siste månedene, og det er ingen grunn til å endre noe. Vår rolle er å stå som en vegg mot sensur. Vi vil ikke fortelle kunstnere hva de skal lage, sier Tal til den israelske avisa Haaretz.

Kunstneren vil ha det fjernet

Kunstneren bak verkene, finske Jani Leinonen, har også bedt om at utstillingen tas ned, men av en litt annen årsak.

Til Haaretz sier han at han allerede i september kontaktet museet om å få dem fjernet, som en protest på menneskerettighetsbrudd i landet.

- Israel bruker åpenlyst kunst og kultur til å hvitvaske og rettferdiggjøre sitt regime, sier han.

Han legger til at han har kontaktet museet gjentatte ganger, men ikke fått svar. Han trodde de hadde fulgt hans ønske, men fikk først vite at det ikke hadde blitt gjort da han hørte om de voldelige protestene.