Voldsdømte spiller inn penger til voldsofre

Konsertstedet Hulen vil gi Gorgoroth-overskudd til voldsofre.

(Dagbladet.no): To av medlemmene i black metal-bandet Gorgoroth er dømt for vold. 2. pinsedag entrer de scenen på Hulen i Bergen, en konsert som i går fikk blant annet Landsforeningen for voldsofre til å reagere.

- Vil donere overskuddet

Hulen vil fremdeles arrangere konserten, til tross for motstanden. Men i dag skriver de i en pressemelding at «Hulen regner ikke med å tjene store summer ved denne konserten, men på bakgrunn av oppfordringen til Landsforeningen for Voldsofre vil vi gjerne donere det eventuelle overskuddet til en organisasjon som jobber for voldsofre».

- Hulen gjør dette av to grunner. For det første ønsker vi å vise at vi ikke tråkker på voldsofre, vi er en institusjon som arbeider mot vold. Det har Hulen også markert flere ganger. Dessuten er det ingen grunn til å tro at vi tjener store penger på  Gorgoroths opptreden, sier underholdningsansvarlig ved Hulen i Bergen, Tove Endresen, til Dagbladet.no.

- Ser du det merkelige i at voldsdømte nå spiller inn penger til voldsofre?

- Vi kan ikke nekte hele bandet å spille fordi to av medlemmene er personlig dømt. Vi må skille mellom det private og profesjonelle, sier Endresen.

- Blodpenger

Men Margit Løvmo, leder i Landsforeningen for voldsofre, vil ikke ta imot et eventuelt overskudd hvis Hulen skulle ønske å donere dem til foreningen.

KONSERT: Gorgoroth spiller på Hulen i Bergen 2. pinsedag. Foto: SCANPIX
KONSERT: Gorgoroth spiller på Hulen i Bergen 2. pinsedag. Foto: SCANPIX Vis mer

Dette selv om hun ble sitert i studentavisa Studvest på at «det minste både bandet og Hulen burde gjøre, er å donere inntektene til voldsofre». Løvmo sier til Dagbladet.no at dette var en sleivete uttalelse hun ikke trodde vil havne på trykk.

- Dette er blodpenger som vi ikke vil ha noe med å gjøre. Hadde Hulen virkelig ment at de var imot vold, hadde de bråstoppet konserten. Vi kan ikke gjøre noe annet enn å be folk boikotte konserten, sier Løvmo til Dagbladet.no.

Alvorlig mishandling

Vokalisten i Gorgoroth, med kallenavnet Gaahl, ble i februar dømt til 14 måneder i fengsel for mishandling av en 41 år gammel mann.

Mishandlingen skjedde i Høyanger i Sogn og Fjordane for tre år siden og var svært alvorlig. Retten slo fast at det handler om «rå, massiv og langvarig vold mot fornærmete». Blant annet ble mannen sparket i hodet og ansiktet. Han ble også tvunget til å drikke sitt eget blod.

Gaahl er dømt både i tingretten og lagmannsretten. Han har fortsatt frist på seg til å avgjøre om han vil anke dommen til høyesterett. Dommen er dermed ikke rettskraftig, og vokalisten er derfor ikke innkalt til soning, til tross for at det er tre måneder siden dommen falt i Gulating.

Det 41 år gamle offeret er fortsatt sykemeldt, tre år etter hendelsen, ifølge Studvest.

For to år siden anmeldte en kvinne Gorgoroth-gitaristen Infernus (32) for voldtekt. Etter å ha blitt utsatt for flere overgrep i en time, klarte hun å flykte i bare håndkleet, ifølge Bergens Tidende. For bare en uke siden ble han dømt for voldtekten. Dommen ble anket på stedet.

- Gorgoroth ønsker ikke å uttale seg på noen som helst måte om denne saken da det ikke er bandet som er dømt, men privatpersoner, skriver Gorgoroths bookingagent, Ann Frestad i Khaoz Productionz, i pressemeldingen Hulen har sendt ut.

EKSPORT:</B> Gorgoroth er et av Norges største Black metal-band med stor suksess utenlands.