Voldsforbryteren Mira

Mira Craig har de siste ukene fått mye mediedekning. Et oppslag i VG hadde som vinkling at Mira banket opp kjæresten sin da hun oppdaget at han klinte med en annen jente. Men det var tydeligvis ikke nok skryt for Mira, for så lar hun seg intervjue i Mann, og forsidetittelen er «Jeg slo ham midt i fjeset». Inne i bladet er tittelen «Den slagferdige».

Så Mira er tydeligvis stolt over å være voldsforbryter. Riktignok sier hun til Mann: «Egentlig er jeg imot vold, altså, men gutter må også ta konsekvensene av det de gjør». Og hva skal vi slutte av det? Jo, at kvinner som slår er eksotiske og handlekraftige, mens menn er drittsekker. Og det mest alvorlige i dette utsagnet er at vold presenteres som noe akseptabelt, noe som i visse tilfelle er lov. Dette dramatiseres også i Dagbladet Fredag 27.3., der Mira fremstilles i bokseringen med tre menn, alle slått ned av Mira. Kult? Ikke i det hele tatt.

Mira hadde nettmøte på NRK Super 5.mars, der massevis av småfans fikk stille henne spørsmål, av typen «Hei Mira du har kult hår, hvordan får du det til? Åssen er det å være stjerne?». Da sendte jeg følgende spørsmål: «Hei Mira, jeg ser du skryter av å ha banket opp kjæresten din. Derfor spør jeg: 1) Hva tror du hadde skjedd i media dersom det var han som banket deg? 2) Syns du det er greit å være voldsforbryter bare fordi du er kvinne?»

Disse spørsmålene ble sensurert av NRK Super. Jeg fikk en høflig mail der NRK opplyste meg om at dette temavalget var relevant, men for «voksent » for deres målgruppe, som er barn helt ned i 7-8-årsalderen. Men hva slags signal er det egentlig Mira Craig sender til nettopp denne målgruppen, når hun gang på gang skryter av at hun har brukt vold? De fleste oppegående mennesker vet at voldsbruk nå øker blant jenter, og at voldelig mobbing fra jenters side kan gå guttene en høy gang. Likevel går altså Mira Craig, som er et forbilde for titusener av unge, ut og forsvarer voldsbruk, ja, hun regelrett skryter av det. Ved å påstå at volden var en naturlig konsekvens av at kjæresten kysset en annen, senker hun terskelen så lavt som det er mulig. Men vold er vold, uansett hvem som utøver den – og uansett hvem som er voldsofferet.

Mira Craig bruker vold som imagebygging og markedsføringstaktikk, og lar tusenvis av barn og unge se at deres idol syns det er helt greit å banke opp folk.

At gutter og menn sjelden anmelder kvinners voldsbruk til politiet, gjør også sitt til at denne problematikken forblir skjult. De aller fleste gutter eller menn vil vegre seg for å slå tilbake dersom de blir slått av en kvinne, og de vil heller ikke anmelde saken: Hva slags pyse er du, liksom? Får du bank av en dame? Hadde Miras kjæreste slått tilbake, eller banket henne opp på samme grunnlag, ville han vært ferdig som en sviske. Men jaja, Mira har jo ADHD, liksom, en teori hun framsetter i Dagbladet Fredag. Dårlig unnskyldning for å oppføre seg som en utagerende idiot, Mira.