KRITIKK: I januar kommer HBO med filmen «Brexit», som tar for seg den dramatiske valgkampen i Storbritannia i 2016. Filmen har fått massiv kritikk på Twitter. Video: HBO Vis mer Vis mer

HBO

Voldsom kritikk mot ny «Brexit»-film: - Fuck off, HBO

Anklager filmen for å forstyrre det britiske rettssystemet.

I helga dukket første trailer for HBOs nye originalfilm «Brexit» opp. Filmen tar for seg den intense valgkampen i 2016, før det britiske folket stemte over hvorvidt de skulle trekke seg ut av EU.

Politisk drama

HBO beskriver Brexit som et bakom kulissene-drama som avslører personer og strategier bak« Remain»- og «Leave»-kampanjene.

Med på laget har HBO fått med seg stjernen Benedict Cumberbatch i hovedrollen og Toby Haynes, kjent for blant annet «Sherlock» og «Dr. Who», står for regien.

Cumberbatch spiller Dominic Cummings, direktøren for «Leave»-kampanjen. I traileren kan man se hvordan han satset på å sanke inn stemmer via reklame på Facebook. Reklamen var rettet mot en spesifikk gruppe mennesker som ikke vanligvis stemte ved valg.

Filmen er samarbeid mellom HBO, BBC og Channel 4, og får premiere i januar 2019.

Se traileren øverst i saken.

Uansvarlig

Første blikk på filmen har fått det til å koke over for mange. Flere tok til Twitter for å uttrykke sin misnøye over HBO og filmen, som de mener er altfor tidlig å lage.

«Kjære HBO - det er litt uansvarlig å slippe en katastrofefilm mens vi fortsatt er midt oppi katastrofen. Hilsen Storbritannia», skriver en.

«Ikke avslør hvordan det slutter, hver så snill, vi trenger å faktisk oppleve det først», skriver en annen.

- Fuck off HBO

Den prisvinnende journalisten Carole Cadwalladr fra avisa Guardian var en av dem som var mest kritiske til filmen. Hun har selv undersøkt og gravd i Cummings' «Leave»-kampanje, og sammenlikner dette med å skulle lage en film om den pågående etterforskningen av presidentvalget i 2016.

«Fuck off, HBO. Se for dere at vi gjorde dette for Trump akkurat nå. Dere blander dere bokstavelig talt i vårt rettssystem.»

Dominic Cummings er for øyeblikket under mistanke om å ha plassert falske nyheter på Facebook i forbindelse med 2016-valget.

Minner om «Sherlock»

Cadwalladr og flere andre har også slått hardt ut mot hvordan filmen framstiller Cummings. De mener traileren skjønnmaler han og oppfordrer til ufortjent sympati.

«Før dere ser på HBOs framstilling av Brexit manipulator og Gove-tilhenger Dominic Cummings, les om hva han faktisk tenker om vanlige folk: Mennesker er fattige på grunn av dårlige gener, og rike mennesker er rike fordi de er en overlegen rase», skriver en.

Andre, blant annet Cadwalladr, sammenlikner Cumberbatchs Cummings med hans framstilling av tittelkarakteren i BBC-serien «Sherlock». Der spiller han også en utstøtt karakter som likevel blir hyllet som helten.