Anmeldelse: Ørjan Karlsson, Blå storm

Voldsom thriller fra norsk virkelighet

Ørjan Karlssons internasjonale thriller henter stoff fra en spektakulær hendelse fra virkeligheten.

DRAMATISK: En vitenskapelig rakett går til værs fra Andøya rakettskytefelt. En annen Andøya-rakett utløste nesten atomkrig i 1995. Foto: Terje Mortensen / NTB scanpix
DRAMATISK: En vitenskapelig rakett går til værs fra Andøya rakettskytefelt. En annen Andøya-rakett utløste nesten atomkrig i 1995. Foto: Terje Mortensen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

25. januar 1995 ble en forskningsrakett skutt opp fra Andøya i Vesterålen. Misforståelser i russisk UD førte til at Kreml ikke var informert, og generalstaben var overbevist om at det var en atomrakett sendt fra USA. Den beryktede atomkofferten ble hentet frem.

President Jeltsin skal bokstavelig talt ha sittet med fingeren på den berømte røde knappen, under sterkt press fra generalene om å sette i gang det som kunne blitt den tredje verdsennskrig. Jeltsin holdt stand, og etter tjue minutter var dramaet over. Dette er ifølge tidligere CIA-analytiker Peter Pry den mest alvorlige hendelsen i den kjernefysiske historien.

NATO-toppmøte

Bildet av en president med fingeren på den røde atomknappen er så velbrukt og forslitt at enhver seriøs forfatter og filmskaper ville holdt seg langt unna.

Men dette hendte altså i virkeligheten – på lille Andøya i lille Norge - og Ørjan Karlsson baker det inn i den internasjonale thrilleren «Blå storm». Der lar han den fiktive russiske løytnant Lera være en av offiserene som i 1995 vokter Jeltsins koffert.

I nåtidsfortellingen er Lera blitt stabssjef for forsvarsminister Lavrov. Han er sentral når den norske spesialstyrken Alpha, med drevne Ida Vinterdal i spissen, sendes ut på det som fortoner seg som et umulig oppdrag. De skal ta seg inn i Kaliningrad og hente ut en informant som er i klørne på Putins nådeløse høyre hånd, Milos.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer