Voldsspill fører til drap?

Det mener advokat Jack Thompson i USA og saksøker produsenten bak «Grand Theft Auto». Og han har flere saker på gang.

Debatten om en eventuell kobling mellom vold og voldelige dataspill blusser opp igjen i disse dager.

Grunnen er søksmålet mot Take-Two Interactive, produsenten av det voldelige og umåtelig populære spillet «Grand Theft Auto». Søksmålet kommer etter at to tenåringer drepte 45-åringen Aaron Hamel og skadet en kvinne alvorlig da de begynte å skyte på forbipasserende biler. William Buckner (16) og stebroren Joshua (14) fortalte at de levde ut spillet «Grand Theft Auto».

Dermed blir det kanskje rettsak. Jack Thompson er advokat for saksøkerne. Han mener at så lenge produsentene selger voldelige spill må de ta konsekvensene for hvordan det kan påvirke ungdommen.

- Ingen sier at kun videospill skaper en morder. Men loven i USA sier at hvis du lager et produkt som er et ledd i en hendelsesrekke, og tragedien ikke ville skjedd hvis det leddet var fjernet, da må du stå til ansvar. Det er ikke små engler som blir mordere, sier Thompson til BBC.

- Ingen sammenheng

ESA er den amerikanske organiasjonen for spillutviklere og produsenter. De svarer på søksmålet med å henvise til at de fleste foreldre har god kontroll over hvilke spill som spilles av barna i deres hjem. De trekker også fram at voldelige spill finnes i andre deler av verden hvor voldskriminaliteten er langt mindre enn i USA, og dermed påpeker at spill ikke er årsaken til volden.

Ifølge Douglas Lowenstein, president i ESA, så har hverken det amerikanske helsedepartementet og den australske staten funnet bevis for at voldelige spill fører til voldelige handlinger. Lowenstein omtaler drapet på Hamel som en «ufattelig tragedie». Han skjønner at folk leter overalt etter forklaringer.

- Spill kan være en enkel unnskyldning for tenåringene som utførte handlingen, men ansvaret for voldelige handlinger er hos de som utførte handlingen, sier Lowenstein i en uttalelse.

- Isteden for gi et spill som spilles av millioner hver dag skylden, så må finne ut hva som lå bak handlingen til disse barna. Ser vi på forskning og det faktum at disse hadde fri adgang til hagler og valgte å bruke dem på bilførere, så er det feil å gi videospill skylda, fortsetter Lowenstein.

Tre norske tiltak

Spillvold bekymrer også sentrale politikere her hjemme i Norge. Sist uke lanserte barne- og familieminister Laila Dåvøy tre tiltak mot spillvolden:

 • Aldersgrense på kjøp av spill:

  Staten vil behandle spill omtrent som film.

 • Endring i straffeloven:

  Får dataspill inn sammen med film og video i straffelovens paragraf 382. Dette gjør det mulig å få dømt spill som er anmeldt for vold.

 • To millioner i støtte til Remo Caprino:

  Han skal lage et spill basert på norske folkeeventyr, og som gir de unge et alternativ til grisevolden i andre spill.

  - Vi må se alle tiltak under et. Det viktigste filteret er det vi får inn i hodet på barna og foreldrene, svarer Laila Dåvøy. - Vi kan ikke regulere alt, sa statsråd Dåvøy til Dagbladet.

  - Australia har forbudt GTA3. Forbys spill i Norge er jeg sikker på at foreldre vil ta hensyn til det.

  Flere saker


  Men i USA er det rettssalen som skal avgjøre hva voldelige spill kan gjøre med de yngste. Advokat Thompson har saksøkt spillprodusenter før, men tapte. Saken dengang gjaldt Michael Carneal som drepte tre av sine skolekamerater i staten Kentucky. Skyldes drapene at Carneal spilte «Doom» og «Resident Evil»?

  - Det er et for stort gap mellom å skyte roller på en videoskjerm til å skyte mennesker i et klasserom, til at produsentene kunne ha forutsett hendelsen, uttalte retten ifølge BBC.

  Men Thompson gir seg ikke. Den aktuelle rettsaken nå holdes i Tennessee, der systemet er annerledes.

  - Vi skal ta dem i Tennessee hvis vi får en jury, sier han og håper han kan fikse en erstatning på alt fra 10 til 100 millioner.

  Dessuten har Thompson nok en sak på gang. Sist måned drepte en 14-åring i Ohio sin tante. Bare timer tidligere hadde han spilt «Diablo».

RETTEN:</B> William Buckner (tredje rad til venstre) og Joshua Buckner (andre rad til venstre) på vei inn i rettsalen. Guttene erklærte seg skyldig og ble dømt til ungdomssfengsel.
SAKSØKT:</B> Produsenten bak «Grand Theft Auto» er saksøkt den drepte Aaron Hamels familie. Her et skjermbilde fra «Grand Theft Auto: Vice City».