Voldtatt av film

CANNES (Dagbladet): Selv garvede filmfolk sto og heiv etter pusten da de kom ut fra visningen av den franske filmen «Irréversible» i går. Den inneholder blant annet en 14 minutter lang voldtektsscene.

Det er franskmannen Gaspar Noé som står bak årets filmsjokk i Cannes. «Irréversible» handler om en mann som skal hevne voldtekten av sin kjæreste og scenen der den antatte gjerningsmannen drepes er filmens verste.

- Det skjer på en homoklubb med det talende navnet Rectum og vises i dvelende scener - langt over grensen, sier Svend B. Jensen i distribusjonsselskapet Arthaus.

Bryter grenser

Da Jensen ville vise oss Noés forrige film «Alene mot alt», fikk han nei av Oslos kinodirektør Ingeborg Moræus Hanssen blant annet på grunn av en svært nærgående incestscene. Jensen importerte også Bruno Dumonts «Jesu liv» og den hittil verste i den nye franske vold- og sexbølgen, «Baise-Moi», som han ikke har forsøkt å få satt opp på kino ennå.

- «Alene mot alt» hadde et budskap om fascistiske understrømninger i Frankrike, men i den nye filmen er Noé ute etter å bryte grenser for provokasjonens skyld. Det er ikke nødvendig å gå til slike ytterpunkter for å beskrive de grusomhetene filmen handler om, sier Jensen.

Bakvendt

Voldtekten av den kvinnelige hovedrolleinnehaveren Monica Belluci vises i én lang scene, fra hun går ned i en undergang, til voldtekten og den påfølgende mishandlingen er over.

Men filmen starter med jakten på voldtektsmannen og forteller historien bakfra, slik at publikum blir usikker på motivasjonen for de gjerningene som begås. Og blir dermed, billedlig talt, voldtatt av filmen selv.

«Irréversible» er valgt ut til hovedkonkurransen i Cannes, et nåløye som bare 22 filmer kommer gjennom hvert år - men ble pepet ut på pressevisningen i går kveld.

- Noé er en ytterst interessant filmskaper, som tør å utfordre, men her har jeg følelsen av at han sitter og sier «se hva jeg tør», sier Jensen.

Importerer kanskje Han utelukker likevel ikke at Arthaus også kan komme til å importere «Irréversible», spesielt med tanke på cinematek- og filmklubbvisninger:

- For det er en helstøpt film som skaper et troverdig fysisk nærvær. Og jeg tror ikke et voksent publikum tar skade av å se den.

<B>MOT UNDERGANGEN: Den franske filmen «Irréversible» av Gaspar Noé er den siste i en ny bølge franske filmer som tøyer publikums tålegrense. Her går skuespiller Monica Belluci ned til en 14 minutter lang voldtektsscene.