DEBATT

Debatt: Voldtekt og barnevernet

Voldtatt på barnevernsinstitusjon

Jeg våknet til skrikene hans. Han var 13, jeg var 15. Så ble det stille.

Ustraffet: Vold og trusler de unge imellom ble ikke straffet, skriver artikkelforfatteren om tiden på barnevernsinstitusjon. Champion studio / Shutterstock / NTB scanpix
Ustraffet: Vold og trusler de unge imellom ble ikke straffet, skriver artikkelforfatteren om tiden på barnevernsinstitusjon. Champion studio / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

En snill fyr, la meg kalle ham Ole. En irriterende fyr. For Ole utfordret «sannheter».

–Hvorfor må vi sitte pent ved bordet? –Er cannabis virkelig farligere enn alkohol?

Ole hadde akkurat fylt 13 da jeg flyttet inn på den private barnevernsinstitusjonen. En kort kar, brune øyne og liten nese. Glad i psykedelika. Sammen lå vi langflate og lattermilde i skogen etter fleinsopp. Vi delte skjøre drømmer og skam. Men mest av alt delte vi det usagte. Maktbalansen i barnevernet.

Ole ville vært en nærere venn om ikke alderen stod i veien. Jeg var skviset: i ren overlevelse måtte jeg holde meg inne med de store. Smiger ga beskyttelse. Ole ga mer faen, kanskje var voldtekten en straff.

Lederen er den som har gjort mest pøbel. Voldsdommer er effektivt. Han som kommer nærmest lederen, får mest beskyttelse. Men han må rævsleike. Og under lederen kriger rævsleikerne om å være nærmest.

Ute var paragrafer og ord om barnets beste. Inne var maktens spill. Usynlig for personalet.

Verst var det når de store gutta fikk besøk av venner. Kan du tenke deg nedverdigelsen i å få klærne dine revet av, bli lagt i gulvet og kjenne latteren skylle?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer