Anmeldelse: «De forviste»

Voldtekt, fascisme og andre patriarkalske dilemmaer

Godt håndverk og gode ideer forhindrer ikke det spanske krigsdramaet «De forviste» i å framstå som en bagatell. 

TERNINGKAST FIRE: «De forviste» er en svært kompetent film som det er lett å glemme, skriver Dagbladets anmelder.
TERNINGKAST FIRE: «De forviste» er en svært kompetent film som det er lett å glemme, skriver Dagbladets anmelder. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: «De forviste» utspiller seg under den spanske borgerkrigen, og handler om de to soldatene Silverio og Teo som er utstasjonert i et knøttlite fort – knapt nok mer enn et skur – et sted i de frosne fjellene nord for Madrid. Selv om de begge kjemper under general Franco har de svært ulik motivasjon for å bære de Hitler-støttede nasjonalistenes uniform: Der presten Teo er en prinsippfast kristenkonservativ som ser bekjempelsen av de venstreorienterte republikanerne som en plikt, var bonden Silverio i utgangspunktet apolitisk, og sluttet seg kun ytterst motvillig til nasjonalistene fordi han ikke hadde noe annet valg.

SexslaveDagene i den lille steinhytta er lange og begivenhetsløse, og lenge har de to mennene ikke stort annet å bekymre seg for enn å holde varmen. En dag han er ute på jakt etter mat oppdager imidlertid Silverio en bevisstløs soldat, og vel hjemme i fortet blir det klart at den nye husgjesten ikke bare tilhører de internasjonale brigadene som kjemper på republikanernes side, men dessuten også er kvinne.

Tilstedeværelsen av den universitetsutdannede polakken Zoska endrer umiddelbart dynamikken mellom de to mennene, og mens Silverio ser det som en selvfølge at de skal bruke krigsfangen som sexslave, har Teo langt større motforestillinger mot voldtekt enn mot bombing av sivile. For å forhindre dårlig stemning foreslår derfor den løsningsorienterte Zoska at hun skal fungere som hushjelp og elskerinne for de to mennene til været blir bra nok til at hun kan komme seg ned fra fjellet. Til gjengjeld skal Silverio og Teo holde henne skjult for sine medsoldater og hjelpe henne med å slutte seg til sine kamerater når den tid kommer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer