Voldtekt kan forebygges

Å påstå at det ikke finnes faktorer som kan forklare seksuelle overgrep, går på tvers av den forskningen som foreligger i dag.

Voldtekt kan forebygges
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet den 7. april intervjues blant annet fastlege Amir Tauqir Chaudhary og advokat Celine Bache-Wiig om hvordan man best kan forebygge voldtekt. Chaudhary framsetter at kvinner må ta mer ansvar selv, mens Bache-Wiig sier at det ikke finnes faktorer som gjør enkelte kvinner mer utsatt for overgrep enn andre.

Seksuelle overgrep og voldtekt er komplekse fenomener, og det trengs sannsynligvis intervensjoner på mange ulike områder for å forebygge slike overgrep. Det som imidlertid er sikkert er at vi må bygge på forskningsbasert kunnskap om vi skal lykkes med effektiv forebygging. I 2008 avga Voldtektsutvalget sin rapport, «Fra ord til handling: Bekjempelse av voldtekt krever handling». Undertittelen kunne like gjerne vært «Bekjempelse av voldtekt krever kunnskap», for hvordan skal man kunne handle og forebygge et fenomen hvis vi ikke har god kunnskap om det?

I den pågående debatten om voldtekt er det viktig å være klar over at såkalte overfallsvoldtekter bare utgjør en liten andel av det totale antall voldtekter i Norge hvert år. De langt fleste voldtektene begås av en person kvinnen kjenner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer